News

Komentari 32

Berošev mandat prepun afera: CijepiSe je bio fijasko, raste dug veledrogerijama, tu je i Uskok...

Berošev mandat prepun afera: CijepiSe je bio fijasko, raste dug veledrogerijama, tu je i Uskok...

Uskok je dosad pokrenuo izvide u dva različita slučaja u koja je upleteno Ministarstvo zdravstva na čelu s Vilijem Berošem

Ministar zdravstva Vili Beroš tijekom svog mandata nanizao je afere. Uređaj za intraoperativno zračenje, koje je Ministarstvo platilo 11,2 milijuna kuna za KBC Sestre milosrdnice, preplaćen je za čak 111 posto, a zbog toga su pokrenuta i ispitivanja Uskoka. Isti iznos Ministarstvo zdravstva dalo je i KBC-u Rijeka za nabavu tog uređaja, no oni nisu dovršili natječaj jer žele kupiti taj uređaj po realnoj cijeni.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Uskok je pokrenuo izvide i u slučaju oko spornih isplata Ministarstva zdravstva tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića koji je dobio ugovore za nadogradnju informatičkih programa. Cuspis je za samo 12 dana rada naplatio 2,75 milijuna kuna ili 225.000 kuna dnevno. U tih 12 dana naplatili su ukupno 6750 radnih sati za svojih pet djelatnika. To bi značilo da su vrijedni Cuspisovi djelatnici odradili svaki 112 sati dnevno. Novac je isplaćen krajem 2020.

Državna revizija je u izvješću navela da iz navedenih isplatnih dokumenata na temelju kojih su obračunate usluge i na temelju kojih je ispostavljen i plaćen račun za obračunane usluge nije vidljivo koliko je osoba, u kojem opsegu i u kojem razdoblju obavilo (izvršilo) sate usluga. Naložili su ministarstvu da provjerava istinitost ispostavljenih računa prije nego što ih plati.

Sjetimo se i fijaska s platformom CijepiSe koja nije funkcionirala i na nju su se žalili i liječnici i građani. Vinko Kojundžić je došao u fokus javnosti kad je otkriveno da je upravo njegova tvrtka izradila spornu aplikaciju CijepiSe preko koje je trebalo ići centralno naručivanje za cijepljenje. Iz Ministarstva zdravstva tad su objavili da su, uz Cuspis, na platformi radile i firme in2 i Ericsson Nikola Tesla, a posao je bio vrijedan 4,35 milijuna kuna.

U trenu kad je pozivao građane da se cijepe trećom tzv. booster dozom, sam je izjavio da se on još nije cijepio trećom dozom zbog razine antitijela koju ima iako struka test antitijela uopće ne preporučuje. Beroš nije riješio ni probleme s dugovima veledrogerija koji su narasli već na 5,5 milijardi kuna, a nije riješio ni problem s listama čekanja.