Obavijesti

News

Komentari 31

Besmrtni partizanski odred zaustavljen zbog manjka novca

Besmrtni partizanski odred zaustavljen zbog manjka novca

Pretprošle godine bio odgođen zbog korone, a ove zbog nedostatka novaca. Nemamo novca ni za redovne aktivnosti, kazao je Petar Raić

VIDEO

"Besmrtni partizanski odred" - mimohod središtem Zagreba koji su hrvatski antifašisti planirali u sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja, ove godine neće biti održan zbog nedostatka novca.

"Glavni razlog je nedostatak sredstava, jer nemamo novca ni za redovne aktivnosti", kazao je Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) dosad održala taj mimohod tri puta - 2018., 2019. i 2021., dok je pretprošle godine bio odgođen zbog korone.

Dodao je i kako je za prvu manifestaciju bilo osigurano oko 50.000 kuna, dok su troškovi druge dvije bili nešto niži - oko 30.000 kuna što bi ove godine antifašističkim udrugama bio preveliki trošak.

S druge strane, Raić je za Hinu odbacio medijske napise da se ovogodišnji "Besmrtni partizanski odred" neće održati zbog Vladimira Putina, koji je organizirao agresiju na Ukrajinu, a budući da je ruski "original" te manifestacije - "Besmrtni puk" bila njegova zamisao, hrvatski antifašisti navodno su odlučili da ne žele biti povezani s ruskom agresijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Besmrtni puk" je svojevrsna franšiza, a originalna se manifestacija prvi put održala u Rusiji 2012. u Tomsku, kao sjećanje na ljude koji su kao borci Crvene armije dali život u borbi protiv sila Osovine. Posljednjih godina mimohod se proširio na više desetaka zemalja, ali i dalje ga svi čvrsto povezuju s vlašću u Rusiji, zbog čega su 9. svibnja ove godine, u gotovo svim europskim državama, izostali marševi "Besmrtni puk" s izuzetkom Srbije, gdje su u prvom redu nosili fotografiju Vladimira Putina i transparente sa slovom Z, kao podršku Rusiji u Ukrajini.

'Besmrtni partizanski odred': Skup prati interventna i Hitna
'Besmrtni partizanski odred': Skup prati interventna i Hitna

Iako se na stranicama SABA-e može pročitati prošlogodišnja poruka da se u Zagrebu mimohod "Besmrtni partizanski odred" održava od 2018. "po uzoru na manifestaciju 'Besmrtni puk' koja je prihvaćena u preko 80 zemalja svijeta i Europe", od ruskih organizatora se ograđuju od početka agresije na Ukrajinu.

Naime, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH krajem veljače objavio je kako "invazija koju je pokrenula Ruska Federacija na teritoriju Ukrajine zaslužuje isključivo najžešću osudu". Isticali su i da suosjećaju s ukrajinskim narodom "koje iščekuje period smrti, nasilja i brojnih drugih neizvjesnosti". Zatražili su i da se ruska vojska povuče te da "neliječeni vođe rješavaju svoje komplekse i probleme na terapijama i u konferencijskim salama, a ne na račun ljudskih života".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

Iran je napao Izrael raketama i dronovima: Dječaka pogodio šrapnel s uništenog projektila
VOJNI SUKOB

Iran je napao Izrael raketama i dronovima: Dječaka pogodio šrapnel s uništenog projektila

Proteklih godina Izrael se pripremao na mogućnost direktnog napada od Irana. Već smo ranije rekli, oni koji nas napadnu, uzvratit ćemo im, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'