Obavijesti

News

Komentari 289

Josip Leko prekinuo vođenje sjednice te je primio mljekare

Josip Leko prekinuo vođenje sjednice te je primio mljekare
12

Mljekari su istaknuli kako je od prosvjeda u veljači do danas otkupna cijena mlijeka pala za 50 lipa, a nije došlo do smanjenja cijena mlijeka na policama trgovina

VIDEO

Desetak predstavnika mljekara okupilo se u četvrtak ujutro pred zgradom Vlade kako bi skrenuli pozornost vladajućih i saborskih zastupnika na alarmantno stanje u mljekarstvu.

- Svjesni smo financijskog stanja u državi, no ukoliko budemo prisiljeni zatvoriti farme zajedno ćemo se s našim obiteljima i zaposlenicima naći na listi socijalno najugroženijih građana - poručili su. 

Istaknuli su kako je od prosvjeda u veljači do danas otkupna cijena mlijeka pala za 20 posto, odnosno 50 lipa, a nije došlo do smanjenja cijena mlijeka na policama trgovina.

- Stoga ne iznenađuje podatak da je Dukatova neto dobit za 2011. iznosila 116 milijuna kuna, odnosno 50 lipa po litri mlijeka, rekli su mljekari.

Predsjednik stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo poručio je kako traže podršku građana i medija kako bi mogli s ministrom doći do rješenja.

- Situacija je ozbiljna za nas kao proizvođače, ali i za građane kao potrošače. Gasi se 17.000 poljoprivrednih gospodarstava proizvođača mlijeka. Molim da se premijer urazumi i da građani stanu našu stranu - apelirao je Laslo. Mljekari su poručili će se, da ako im nitko iz Vlade ne pomogle, njihov stožer ponovno sastati i potom dogovoriti što dalje. Podržati ih je došao i HDSSB-ov saborski zastupnik Zoran Vinković.

- Postoji proračun koji nije definiran na način koji je Hrvatskoj potreban. Hrvatskoj su ostali samo turizam i poljoprivreda, rekao je Vinković.

Nakon što ih u Vladi nisu primili mljekari su došli u Hrvatski sabor. Antun Laslo, predsjednik stožera za obranu cijene mlijeka, tražio je s da ga primi predsjednik Sabora Josip Leko.

- Vidjet ćemo hoće li nas on primiti jer nas u Vladi nisu htjeli saslušati. Ali, jadni vi ako mi prestanemo s proizvodnjom, cijena mlijeka drastično će poskupjeti- rekao je Laslo s kojim je u saborskom kafiću popričao bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Htjeli pristati i na 3,5 kuna po litri 

Ni nakon 10 sati pregovora ministar i mljekari u srijedu nisu postigli dogovor oko otkupne cijene mlijeka. Mljekari su bili spremni pristati i na 3,5 kune po litri, no tvrde kako je svaki njihov prijedlog odbijen. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već je prije najavio kako mljekari traženu cijenu od 4,05 kuna za litru neće dobiti. 

Laslo je za Dnevnik 3 HTV-a rekao je kako je već na samom početku sjednice Savjeta za praćenje stanja u mljekarskom sektoru izbačen jer nije bio pozvan. Ranije je najavio kako su moguće blokade uvoza mlijeka na graničnim prijedlozima. 

Na sastanku u ministarstvu trebao je biti predstavljan tzv. mliječni paket kojim bi se uredili kaotični odnosi proizvođača i prerađivača. Te mjere Europske unije još nije prihvatila niti jedna članica. 

Josip Leko prekinuo vođenje sjednice

Zbog sastanka s mljekarima Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora prekinuo je vođenje sjednice. Mljekari su neko vrijeme čekali u saborskom kafiću gdje su popričali s bivšim ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, a potom su ih primili Leko, potpredsjednica Dragica Zgrebec i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Ivica Mandić. Na sastanku je dogovoreno da će država i Ministarstvo uložiti dodatna financijska sredstva da bi se približili željenoj otkupnoj cijeni mlijeka. No, Antun Laslo, šef kriznog stožera za obranu rekao je da konkretno nije obećano o kojem se iznosu radi.

- Očito je da su gospoda imali razumijevanja, kao i zastupnici u Saboru, da se pod hitno nešto mora učiniti, odnosno jedan dio novca iznaći da bi se ova cijena mlijeka koju mi kao proizvođači tražimo i približno ostvarila- rekao je Antun Laslo koji je najavio da s isporukom mljekari kreću sutra. Dodao je kako nema razloga za blokiranje granica te da su radikalni potezi zadnje što se želi učiniti.

Podršku mljekarima dale su sve oporbene stranke. Stjepan Milinković iz HDZ-a koji je apelirao na premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leku da ih što prije prime.

- Molim vas, a pozivam naravno i ministra poljoprivrede te predsjednika Vlade, da primite ljude, da se s njima razgovara jer oni isto imaju dostojanstvo. Oni žele raditi, nikada se nisu žalili, ali ova situacija je jednostavno neodrživa- rekao je Milinković. I Laburisti su podržali mljekare koji su se sažalili nad njima. Žao im je što tumuraju po Trgu svetog Marka i da ih nitko ne želi primiti, čak ni na razgovor. Zoran Vinković iz HDSSB-a obrusio se na Vladu i posebno na ministra Tihomira Jakovinu.

- Kakva je to Vlada i kakav je to ministar koji ne štiti domaću proizvodnju već štiti strane prerađivače- rekao je Vinković koji je s Antunom Laslom, šef Kriznog stožera za obranu mlijeka Antun Laslo i popio kavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature