Obavijesti

News

Komentari 344

Bez privilegija: Mamiće skinuli do gola, pregledali, izvagali...

Bez privilegija: Mamiće skinuli do gola, pregledali, izvagali...
3

ISKUPLJENJE U REMETINCU: Zdravko Mamić dobro se prilagodio uvjetima u zatvoru. U dvorištu je sa zatvorenicima zapjevao: "Ne može nam nitko ništa..."

VIDEO

Još do prije neki dan bahati Zdravko Mamić i njegov brat Zoran, po dolasku u istražni zatvor skrušeno su i nijemo, s nekom gorčinom u sebi, bespogovorno slušali naredbe stražara.

Oni su ih imali obvezu doslovce svući do gola te pretražiti sve njihove osobne stvari i prtljagu, kako bi izdvojili sve ono što ne smiju posjedovati dok su u istražnom zatvoru.

Braću Mamić u Remetincu su, prije smještaja u ćelije, fotografirali, uzeli im otiske prstiju te uz osobni opis izmjerili im težinu i visinu, a potom im zadužili posteljinu.

- Čim su došli, uvedeni su u zatvorsku bazu podataka. Mamiće je po prijmu, kao svakog drugog zatvorenika, pregledao zatvorski liječnik – govori naš izvor i dodaje kako su Mamići samo jedni u nizu velikih “zvjerki” s one strane zidina i koji se u tretmanu ni u čemu ne razlikuju od bilo kojega drugog zatvorenika. 

Mobitele su im oduzeli još pri uhićenju. Braću su zbog prebukiranosti zatvora smjestili u višekrevetne ćelije, koje su udaljene jedna od druge, kako bi se izbjegla njihova moguća međusobna komunikacija ili susret.

Zdravko ima cimera, a Zoran ćeliju dijeli s još četvoricom. U sobama imaju televizore koji se gase u 23 sata. Buđenje je u 7 ujutro, a dnevni raspored im je zalijepljen na vratima ćelije. Neće imati posebnih povlastica tako da će u i ove vrele dane vrlo rijetko pod tuš. Osigurana su im tri obroka na dan, a budu li nezadovoljni zatvorskom kuhinjom, hranu će po želji moći posebno naručiti uz uhodana zatvorska pravila.

Mamićima je kao i svim drugim zatvorenicima zajamčen boravak i šetnja na otvorenom od dva sata na dan, ali tako da ne dolaze u međusobni kontakt, ali ni u kontakt s izvršnim predsjednikom HNS-a Damirom Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom.

Kako Večernji list doznaje od izvora bliskog zatvorskom sustavu, Zdravko Mamić izuzetno se dobro prilagodio uvjetima u Remetincu, a dobro su ga prihvatili i drugi zatvorenici. Tijekom jedne od šetnji dvorištem sa zatvorenicima je zapjevao pjesmu "Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine".

Gaće im neće biti na štapu

Mamići će se s drugim pritvorenicima morati dogovoriti o tome koji dio ćelije će moći koristiti za sušenje gaća, majica i čarapa. Unatoč vrućinama, tuširanje će im biti ograničeno.

Kaseta za svu odjeću

Markiranu odjeću i ostale osobne predmete, koje su im njihovi odvjetnici u subotu u vrećicama donijeli u USKOK, moći će držati u uskim ormarićima.

Fotke izmamljuju osmijeh

Pritvorenici, koji su u ćelijama po nekoliko mjeseci, često na svoje ormariće s garderobom stavljaju fotografije atraktivnih polurazgolićenih djevojaka mjeseca s raznih duplerica.

Čučavac na sredini ćelije

Najneugodnije za sve pritvorenike je kada moraju obaviti veliku nuždu pred ostalima u ćeliji. Neki od šoka što su završili iza rešetaka i po nekoliko dana ne mogu na toalet.

Izravnat će leđa

Nakon što su ih pregledali, fotografirali i uzeli im otiske prstiju, Mamići su dobili i zatvorsku posteljinu. Prema iskustvu drugih pritvorenika, kreveti su neudobni no na njima se da spavati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 344
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.