Obavijesti

News

Komentari 5

Bez struje i komunikacija stanovnici Gaze odvojeni od svijeta i jedni od drugih

Bez struje i komunikacija stanovnici Gaze odvojeni od svijeta i jedni od drugih

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u subotu da će izraelske snage nastaviti operacije započete tijekom noći u Pojasu Gaze, ciljajući tunele i drugu infrastrukturu Hamasa

VIDEO

Bez telefona i interneta ljudi u Pojasu Gaze u subotu su izolirani od svijeta i jedni od drugih, a pozivi voljenima, hitnoj pomoći ili kolegama drugdje gotovo su nemogući dok Izrael širi zračni i kopneni napad.

Međunarodne humanitarne organizacije priopćile su da nestanak struje, koji je počeo u petak navečer, pogoršava ionako očajnu situaciju ometajući operacije spašavanja života i sprječavajući ih da kontaktiraju svoje osoblje na terenu.

Tri tjedna nakon početka rata između Izraela i Hamasa to također znači da se prethodni stalni protok informacija, slika i videa iz unutrašnjosti Pojasa smanjio na kapaljku, što otežava razumijevanje opsega i utjecaja najnovijih napada.

"Moj mozak ne može pojmiti da stvari mogu postati gore. I evo nas u 21. danu, izgubili smo uslugu. Ako umirete, ne možete nazvati hitnu pomoć. Ako vas pogode, što god se dogodi, ne možete ni sa kim komunicirati", rekla je Plestia Alaqad, slobodna novinarka iz Gaze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Govorila je u videu snimljenom u petak navečer i postavljenom u subotu na Instagramu gdje ima 1,4 milijuna pratitelja. Bila je jedna od malog broja stanovnika Gaze koji su uspjeli pristupiti internetu.

Tito je izdao Izraelce i drukao tajne Mossada Arapima, a Udba je špijunirala 6000 jugo-Židova
Tito je izdao Izraelce i drukao tajne Mossada Arapima, a Udba je špijunirala 6000 jugo-Židova

"Trebala bih reći svijetu što se događa, pa ja sam u Gazi i ne znam što se događa. Nema interneta, nema mreže, nema usluge, nema goriva za kretanje automobilom, nema struje, ničega", rekla je na mješavini engleskog i arapskog.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u subotu da će izraelske snage nastaviti operacije započete tijekom noći u Pojasu Gaze, ciljajući tunele i drugu infrastrukturu Hamasa, kao i vođe islamističkog pokreta.

"Napali smo iznad zemlje i ispod zemlje, napali smo terorističke operativce svih rangova, posvuda", rekao je u videoizjavi.

Izrael je ranije samo kratko upadao u Gazu tijekom tri tjedna bombardiranja kako bi iskorijenio militante Hamasa koji su 7. listopada ubili 1400 Izraelaca, uglavnom civila.

Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u subotu da je 7.650 ljudi ubijeno, a 19.450 ozlijeđeno u Gazi od početka izraelskog bombardiranja. Sedamdeset posto mrtvih u Gazi i na Zapadnoj obali su žene, djeca ili starci.

Izraelski ministar obrane: Vojna operacija u Gazi nastavlja se do uspostave novog poretka
Izraelski ministar obrane: Vojna operacija u Gazi nastavlja se do uspostave novog poretka

UN-ov Svjetski program za hranu, Svjetska zdravstvena organizacija i druge agencije, kao i neovisne skupine za pomoć uključujući Liječnike bez granica i Norveško vijeće za izbjeglice među onima su koji su rekli da su izgubili kontakt s osobljem u Gazi.

Nekoliko humanitarnih skupina reklo je da je Izrael namjerno prekinuo komunikacije s Pojasom.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi što je uzrokovalo nestanak struje.

"Izraelske vlasti prekinule su fiksnu, mobilnu i internetsku komunikaciju, ozbiljno utječući na naše hitne medicinske službe", objavilo je Društvo Crvenog polumjeseca Palestine na platformi X, bez navođenja dokaza.

Meloni: Italija suzdržana u UN-u kako bi se izbjegla eskalacija
Meloni: Italija suzdržana u UN-u kako bi se izbjegla eskalacija

Za medijske organizacije, uključujući Reuters, nemogućnost održavanja redovitog kontakta s timovima u Gazi izaziva zabrinutost za sigurnost osoblja i otežava sveobuhvatno izvještavanje.

Izraelska vojska kaže da ne cilja namjerno novinare, ali ne može jamčiti njihovu sigurnost u Gazi.

"Granatiranje je bilo intenzivno posvuda u Pojasu", napisao je Reutersov izvjestitelj u poruci kolegama, jednoj od rijetkih koje je Reutersov tim uspio poslati iz Gaze u subotu.

Slobodni fotograf iz Gaze Mohammed Zaanoun, govoreći iz Gaze u videu koji je u subotu ujutro objavio na društvenim mrežama, rekao je da je ovo možda posljednji video koji je postavio.

"Prešao sam dug put do granice s Egiptom kako bih vam mogao poslati ovu poruku i reći vam da je Gaza isključena iz svijeta", rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura
Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...