News

Komentari 101

'Bezbolni porođaji postoje u jeftinim američkim filmovima'

'Bezbolni porođaji postoje u jeftinim američkim filmovima'

Smatra da je cijeli slučaj u kojem žene progovaraju o traumama koje su doživjele u bolnici nanio štetu jer je velik broj žena izgubio povjerenje. Bol je, kaže on, subjektivna stvar

O gorućoj temi mrcvarenja žena bez anestezije u hrvatskim bolnicama govorilo se i u HRT-ovoj emisiji Otvoreno gdje je gostovao predstojnik KBC-a Split Deni Karelović. Naime, od splitske bolnice je sve i počelo nakon što je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru ispričala svoje traumatično iskustvo kiretaže bez anestezije nakon spontanog pobačaja. Unutarnji nadzor u bolnici krenuo je i prije nego je Ministarstvo zdravstva najavilo inspekcije, a Karelović tvrdi da je sve bilo po propisima. On misli da je sve počelo zbog političkog obračuna Mosta i 'da je iznesen niz privatnih stvari o pobačaju zastupnice, inkriminirajućih stvari za njihovu bolnicu'.

- Ne mislim da smo mi ginekolozi anđeli i bezgrešni, ali odgovorno tvrdim - uvidom u dokumentaciju i iskaze kolegice koja je to radila, gospođa nije bila nezadovoljna tim zahvatom niti je iskazala želju za prekidom postupka. Imala je osam mjeseci da nam se javi, nije. Zašto sada, na ovakav način i s netočnim činjenicama, ne mogu odgovoriti - dodao je.

Bol je subjektivna stvar i bezbolni porođaji postoje samo u američkim filmovima

Smatra da je cijeli slučaj nanio štetu jer je velik broj žena izgubio povjerenje. Bol je, kaže on, subjektivna stvar. 

- Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima. Bezbolnog porođaja nema. Žao nam je, ali mi smo profesionalci, ne možemo plakati sa ženama, ali pomažemo kako možemo i u skladu s europskim smjernicama da se sve manje koristi opća anestezija, a sve više lokalna - poručio je između ostalog.

Slučaj je, kaže, utjecao i na njegove kolege. Zovu ga, kaže, govore da ne žele raditi u Hrvatskoj. Jedna ga je kolegica, dodaje, zvala da mu ispriča kako je prijavila pacijenticu koja ju je ucjenjivala da joj uplati novac jer ju je zahvat bolio, inače će je inkriminirati. 

- Ovo je jedna situacija u kojoj se ne razgovara na profesionalan način, nego na neprofesionalan način glasa ulice. Mi vjerujemo činjenicama i dokazima - poručio je. 

Zamjerili su mu da je otkrio dijagnozu zastupnice. 

- Nisam ja otkrio podatke zastupnice, ona je ispred cijele hrvatske javnosti vrlo detaljno iznijela svoju privatnu anamnezu. Ja sam samo negirao da nije napravljeno prema pravilima struke - objasnio je dodavši kako se u Hrvatskoj stvara atmosfera medijskog linča. 

- Treba uvažavati sva loša iskustva, pokuditi struku, ali ne zaboraviti da smo mala država s malim izdavanjima u zdravstvo, a s puno dobrih rezultata - dodao je.