News

Komentari 21

Biden je izrazio potporu Ukrajini

Biden je izrazio potporu Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden u petak je izrazio nepokolebljivu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u telefonskom razgovoru s predsjednikom te zemlje, objavila je Bijela kuća

"Predsjednik Biden potvrdio je nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu nasuprot ruskoj agresiji na Donbas i Krim", navodi se u izjavi.

NATO je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog gomilanja ruskih snaga blizu granice s Ukrajinom na sastanku veleposlanika zemalja članica Saveza koji su razgovarali o nasilju u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donbas.

Rusija je anektirala poluotok Krim 2014. na što je Zapad Moskvi nametnuo sankcije.

Biden je naglasio da je njegova administracija predana strateškom partnerstvu s Ukrajinom i da podržava antikorupcijski program i program reforma koje je zacrtao predsjednik Volodimir Zelenski.

"Lideri su suglasni da su te reforme ključne za euroatlantske težnje Ukrajine", stoji u izjavi.

Zelenski je na Twitteru napisao da stoji rame uz rame sa SAD-om u očuvanju demokracije i snažno je predan planu "da transformira Ukrajinu, poboljša transparentnost i postigne mir" u čemu je "Ukrajincima ključno američko partnerstvo".

U studenome je Biden pobijedio dotadašnjeg predsjednika, republikanca Donalda Trumpa protiv kojega je 2019. bio pokrenut opoziv jer su ga optužili da je blokirao gotovo 400 milijuna dolara američke pomoći za sigurnost Ukrajine kako bi pritisnuo vlasti u Kijevu da istraže poslovanje Bidenova sina u Ukrajini. 

Američki Senat, koji je tada bio pod kontrolom republikanaca, oslobodio je Trumpa optužbi, a on sam je tvrdio da nije učinio ništa protuzakonito.

Najčitaniji članci