Obavijesti

News

Komentari 0

Biden na službenom putu u Irsku i Sjevernu Irsku: Sastat će se i s britanskim premijerom

Biden na službenom putu u Irsku i Sjevernu Irsku: Sastat će se i s britanskim premijerom

Biden, prvi američki predsjednik katolik nakon Johna Kennedyja, u srijedu putuje i u Dublin gdje će se obratiti parlamentu. Američki predsjednik irskog podrijetla planira i posjetiti mjesta iz kojih dolaze njegovi preci

VIDEO

Američki predsjednik Joe Biden u utorak putuje u Belfast gdje će započeti svoj službeni posjet Sjevernoj Irskoj i Irskoj, posvećen 25 obljetnici sporazuma na Veliki petak, kojim je okončano tri desetljeća krvoprolića i uspostavljen mir u Sjevernoj Irskoj. 

Očekuje se da će Biden u prijestolnicu Sjeverne Irske stići u utorak navečer, a službeni program mu kreće dan kasnije kad se susreće s britanskim premijerom Rishijem Sunakom. Američki predsjednik će se u srijedu obratiti i skupini studenata. 

U fokusu posjeta je obilježavanje 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak kojim su zaustavljeni sukobi između većinski protestantskih pobornika zadržavanja Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu te katolika, unionista, koji su htjeli ujedinjenu Irsku. 

Biden, prvi američki predsjednik katolik nakon Johna Kennedyja, u srijedu putuje i u Dublin gdje će se obratiti parlamentu. Američki predsjednik irskog podrijetla planira i posjetiti mjesta iz kojih dolaze njegovi preci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto je Irska važna Bidenu?

U polariziranoj američkoj politici dvije strane se rijetko slože oko nekih pitanja, no vrijednost Sporazuma na Veliki petak nitko ne propitkuje. Taj dogovor primjer je toga što se može postići odlučnom diplomacijom i pažljivim pregovorima, piše BBC. 

Američki političari su s pravom ponosni na ulogu koju je SAD imao u tim pregovorima. Ključni su bili neumorni rad senatora Georgea Mitchella i angažman predsjednika Billa Clintona. I Biden vidi taj dogovor kao dio svoje političke ostavštine te ima zasluge za ohrabrivanje američkog angažmana u mirovnom procesu osamdesetih i devedesetih.

Rishi Sunak i Joe Biden obilježit će 25 godina Sjevernoirskog mirovnog sporazuma
Rishi Sunak i Joe Biden obilježit će 25 godina Sjevernoirskog mirovnog sporazuma

Obrana sporazuma veliki je prioritet Bidenove vlade nakon brexita za koji neki smatraju da će ga ugroziti. Američki predsjednik ne bi stigao u Irsku da se nije postigao Windsorski okvir koji je riješio probleme trgovine između Velike Britanije i Sjeverne Irske i Irske nakon brexita. 

Budućnost bilo kakvog trgovinskog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a ovisi o tom dogovoru, kao i o održavanju Sporazuma na Veliki petak, piše BBC. 

'Najirskiji' predsjednik Amerike

Biden je veoma ponosan na svoje irsko podrijetlo koje spominje u svakoj prigodi. Nedugo prije što je izabran za predsjednika 2020. novinar Nick Bryant tražio ga je „kratku izjavu za BBC“. 

„Za BBC? Ja sam Irac“, odgovorio je demokrat. 

Biden voli citirati irske pjesnike te koristi iskustvo Iraca pod britanskom vlašću kako bi izrazio empatiju s potlačenim manjinama diljem svijeta. 

Bidenovi preci otišli iz Irske zbog gladi: Imigrantski korijeni ključni za politički identitet
Bidenovi preci otišli iz Irske zbog gladi: Imigrantski korijeni ključni za politički identitet

Irska dijaspora u SAD-u više nema veliki utjecaj na politiku u Washingtonu kao nekad, no s 30 milijuna Amerikanaca irskog podrijetla, što je 1 od 10 u ukupnoj populaciji, američkom predsjedniku nikad ne škodi navoditi svoje keltsko podrijetlo. 

A s 10 od 16 prabaka i pradjedova iz Irske, Biden je jedan od "najirskijih" predsjednika dosad. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović