Obavijesti

News

Komentari 2

Bidenovi preci otišli iz Irske zbog gladi: Imigrantski korijeni ključni za politički identitet

Bidenovi preci otišli iz Irske zbog gladi: Imigrantski korijeni ključni za politički identitet

Bidenovi preci otišli su iz Irske sredinom 19. stoljeća kada je zemlju poharala glad, a potom su se nastanili u Scrantonu u Pennsylvaniji

VIDEO

Kada je britanski novinar svojedobno zamolio Joea Bidena za intervju, američki predsjednik mu je odgovorio šalom: "BBC? Ja sam Irac".

Osamdesetogodišnji Biden, drugi katolički predsjednik u američkoj povijesti, oslonit će se na svoje irsko porijeklo tijekom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj ovaj tjedan.

Američki čelnik ponaša se kao da je već započeo svoju predsjedničku kampanju za izbore 2024., iako nije službeno objavio kandidaturu. Želi privući glasače koji sanjaju američki san o uspjehu useljenika.

Biden je tako u kampanji 2020. recitirao pjesmu irskog nobelovca, pjesnika Seamusa Heaneyja.

Kad je irski ragbi tim pobijedio moćne novozelandske All Blackse u studenom 2021., Biden ih je nazvao da im čestita.

Glad

Iako Biden ima britansko porijeklo s očeve strane, odlučio je naglasiti majčinsko.

Bidenovi preci otišli su iz Irske sredinom 19. stoljeća kada je zemlju poharala glad, a potom su se nastanili u Scrantonu u Pennsylvaniji.

Biden će sada obrnutim putem. Na putovanju će se zaustaviti u Belfastu na 25. godišnjicu potpisivanja sporazuma na Veliki petak koji je donio mir Sjevernoj Irskoj. Zatim će se uputiti na niz službenih događaja u Dublinu.

Bijela kuća organizirala je i nekoliko vrlo osobnih posjeta zemlji njegovih predaka, baš kao i 2016. kada je otputovao u Irsku kao potpredsjednik.

Bidenovo izvješće o povlačenju iz Afganistana okrivljuje Trumpa da je ograničio opcije
Bidenovo izvješće o povlačenju iz Afganistana okrivljuje Trumpa da je ograničio opcije

Hoće li ponovno svratiti u seoski pub koji je osnovala njegova obitelj? Ako to učini, neće naručiti tradicionalnu kriglu piva. "Ja sam jedini Irac koji ne pije", našalio se Biden nedavno.

Kako se približava njegova očekivana kampanja za novi mandat, Biden je obećao oživjeti "američki san" i rekao je da će svojim sunarodnjacima dati razloge za nadu i povjerenje. Kako to bolje učiniti nego lirskim prepričavanjem odlaska njegove obitelji iz Irske?

U govoru 2013. održanom nakon što je primljen u Kuću slavnih američkih Iraca, Biden je evocirao obiteljsku povijest dok je iznosio hvalospjeve o njihovoj novoj zemlji koja je prepuna "mogućnosti za one koji su spremni marljivo raditi i igrati po pravilima".

Zemlja mogućnosti

"Ovo je dojmljiva priča o porijeklu koja se dotiče kontinuirane američke samoimaginacije kao zemlje mogućnosti", rekao je za AFP Coilin Parsons, direktor irskih studija na Sveučilištu Georgetown.

Bidenov život obilježen je tragedijama, izgubio je dvoje djece i prvu suprugu. Suočio se i s neuspjesima u svojoj političkoj karijeri, a često kaže da svoju snagu crpi iz dva izvora: katoličke vjere i obiteljskih vrijednosti.

Joe Biden upozorio na moguću opasnost umjetne inteligencije
Joe Biden upozorio na moguću opasnost  umjetne inteligencije

Na Dan svetog Patrika, 17. ožujka, na državni praznik u Irskoj, Biden je podijelio savjet koji je dobio od svog djeda s majčine strane: "Joey," rekao mi je, "nikad se ne podčini, nikad ne kleči, nikad se ne pokoravaj. Nikad, nikad".

Duboka povezanost ponekad sentimentalnog američkog predsjednika s njegovim irskim nasljeđem prirodno ima i političku dimenziju.

Od 1952. irski premijer "ima mogućnost kontrolirati vrijeme i pozornost američkog predsjednika posjetom Bijeloj kući svake godine na Dan svetog Patrika. Nijedna druga zemlja nema taj luksuz da može računati na tu razinu političkog pristupa", rekao je Parsons.

Više od 30 milijuna Amerikanaca tvrdi da ima irske korijene, a irsko-američki glas još uvijek može biti ključan na izborima u strateškim državama poput Pennsylvanije i Ohija, dodao je.

Biden obećao još 690 milijuna dolara za jačanje demokratskih društava, aktivisti skeptični
Biden obećao još 690 milijuna dolara za jačanje demokratskih društava, aktivisti skeptični

Parsons je istaknuo da je Bidenovo putovanje osmišljeno i da osvijetli, iako neizravno, neke vrlo aktualne teme.

"Da, tu su djeteline i irski plesovi", rekao je Parsons, "ali Irska sve više predstavlja drukčiju vrstu priče". "U vrijeme u kojem se čini da se američka politika ubrzano okreće prema ukorijenjenom konzervativizmu, Irska je zemlja koja se oduprla utjecaju Katoličke crkve posljednjih godina" i dopustila istospolne brakove, rekao je Parsons.

Joe Biden, iako gorljiv katolik, počeo je glasno braniti pravo na pobačaj, čemu je katolička Irska otvorila vrata posljednjih godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa