News

Komentari 2

Biden poručio Ukrajini: 'Možete računati na potporu Amerike'

Biden poručio Ukrajini: 'Možete računati na potporu Amerike'

"Dvojica predsjednika suglasila se da je važno nastaviti diplomaciju i uvjeravanja kao odgovor na rusko vojno jačanje uz granice Ukrajine"

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim rekao da Ukrajina može sigurno računati na podršku SAD-a u očuvanju njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Biden je rekao Zelenskom da će Sjedinjene Države i njihovi partneri i saveznici promptno odgovoriti na bilo kakvu agresiju Rusije prema Ukrajini, navodi Bijela kuća u svom priopćenju.

"Dvojica predsjednika suglasila se da je važno nastaviti diplomaciju i uvjeravanja kao odgovor na rusko vojno jačanje uz granice Ukrajine", objavio je Washington u priopćenju nakon razgovora.

Telefonski razgovor američkog i ukrajinskog predsjednika uslijedio je dan nakon što su, također telefonski, razgovarali Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Riječ je o nastavku intenzivnih diplomatskih nastojanja da se spriječi sukob u istočnoj Europi.

Washington danima upozorava da se boji "imanentne" invazije, da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice, a Rusija je počela vojne manevre u Crnome moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. No taj uvjet čelnici Zapada smatraju neprihvatljivim.

U nekoliko pregovaračkih rundi obavljenih u proteklih nekoliko dana nije postignut napredak prema rješenju krize, koju Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri desetljeća.

Najčitaniji članci