Biden potpisao drugu uredbu vezanu uz prava na pobačaj | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 21

Biden potpisao drugu uredbu vezanu uz prava na pobačaj

Biden potpisao drugu uredbu vezanu uz prava na pobačaj

Predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da Vrhovni sud i republikanci nemaju pojma o moći američkih žena, nakon što je potpisao drugu izvršnu uredbu usmjerenu na zaštitu prava na pobačaj

VIDEO

Uredba traži od federalnog ministarstva zdravstva da razmotri dopuštanje da se koriste sredstava Medicaida za pomoć pri putovanju izvan savezne države radi pobačaja. Poput prve Bidenove uredbe potpisane u srpnju, ona se odnosi na nedavnu odluku Vrhovnog suda da se ukine ustavno pravo na pobačaj diljem zemlje.

Očekuje se da će uredba imati ograničen učinak, budući da republikanci u američkim saveznim državama guraju val zakona koji ograničavaju pobačaj, pristup lijekovima i financiranje takvih usluga.

Do nove Bidenove uredbe dolazi nakon što su glasači u Kansasu odbacili jedan takav pokušaj da se ukloni zaštita od pobačaja iz državnog ustava. Glasovanje je bilo velika pobjeda pokreta za prava na pobačaj, u prvom izbornom testu na državnoj razini od donošenja presude Vrhovnog suda.

"Mislim da sud nema pojma po tom pitanju ili Republikanska stranka po tom pitanju...kako će žene odgovoriti. Nemaju pojma o moći američkih žena", rekao je Biden. "Sinoć u Kansasu su saznali."

Interes u Tajvanu imaju i SAD i Kina: 'Sad se pokazuju zubi...'
Interes u Tajvanu imaju i SAD i Kina: 'Sad se pokazuju zubi...'

Rezultat u Kansasu nazvao je "odlučujućom pobjedom" i rekao da su birači u toj državi poslali "snažan signal" koji jasno pokazuje da se političari ne bi trebali miješati u temeljna prava žena.

"Ova borba nije gotova i to smo vidjeli sinoć u Kansasu", rekao je Biden. Vrhovni sud je "praktički natjerao žene u ovoj zemlji da izađu pred glasačke kutije i vrate pravo na izbor", koje im je upravo oduzeo, rekao je Biden.

Prošlog mjeseca Biden je rekao da je Vrhovni sud, koji ima omjer 6-3 u prilog konzervativnih sudaca, "izvan kontrole", nakon što je u lipnju donio odluku o poništavanju presude Roe protiv Wadea, čime je prekinuto pola stoljeća zaštite reproduktivnih prava žena.

Njegova prva uredba početkom srpnja uputila je federalno ministarstvo zdravstva da proširi pristup pobačaju izvedenom lijekovima i osigura zaštitu žena koje putuju na pobačaj.

Lavrov o SAD-u: Nisu ponudili sporazum o kontroli naoružanja
Lavrov o SAD-u: Nisu ponudili sporazum o kontroli naoružanja

Nova uredba nadovezuje se na te mjere, no kao i u slučaju prve ostaje nejasno kako se ti ciljevi mogu postići.

Od ministarstva zdravstva traži se da razmotri korištenje sredstava uključujući Medicaid, savezni i državni program osiguranja koji nadzire, za potporu ženama s niskim primanjima koje putuju izvan države radi usluga pobačaja, rekao je viši dužnosnik administracije.

Poziva ministra zdravstva Xaviera Becerru da razmotri pozivanje država da se prijave za izuzeće od Medicaida pri liječenju pacijenata koji prelaze državne granice za usluge reproduktivnog zdravlja, rekao je dužnosnik, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Hydeov amandman, mjera Kongresa, navodi da Medicaid neće platiti pobačaj osim ako je život žene u opasnosti ili je trudnoća posljedica silovanja ili incesta, zbog čega je učinkovitost naloga neizvjesna. Također upućuje ministarstvo da osigura da se pružatelji zdravstvenih usluga pridržavaju federalnih zakona o nediskriminaciji kada nude takve usluge i nalaže mu prikupljanje podataka za mjerenje utjecaja presude na zdravlje majki, dodao je dužnosnik.

Javio se dobitnik megalutrije. Dobio milijardu, a onda država uzela dvije trećine iznosa!
Javio se dobitnik megalutrije. Dobio milijardu, a onda država uzela dvije trećine iznosa!

Biden je u srijedu pozvao glasače da na izborima za Kongres u sredini mandata, koji će se održati u studenome, glasaju za Demokrate, koji se nadaju da će im pitanje prava na pobačaj pomoći na izborima.

Zaštita prava na abortus glavno je pitanje za žene u Demokratskoj stranci, pokazalo je Reutersovo istraživanje. Više od 70 posto Amerikanki smatra da to pitanje treba biti prepušteno ženi i njezinom doktoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...
Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...