Obavijesti

News

Komentari 2

Biden pozvao čelnike G7 da ostanu ujedinjeni protiv Rusije

Biden pozvao čelnike G7 da ostanu ujedinjeni protiv Rusije

Delegati iz skupine sedam zemalja - Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država okupili su se u Schloss Elmauu, dvorcu u podnožju planina Wetterstein

"Moramo ostati ujedinjeni" protiv Rusije, rekao je u nedjelju američki predsjednik Joe Biden saveznicima na početku samita lidera G7 na kojemu će dominirati rat u Ukrajini i njegov utjecaj na opskrbu hranom i energentima.

Na početku sastanka u bavarskim Alpama, četiri od sedam bogatih nacija koje čine skupinu G7, najavile su zabranu uvoza ruskog zlata kako bi se pojačale sankcije Moskvi i blokirale njezine mogućnosti financiranja invazije na Ukrajinu.

Nije, međutim, još jasno postoji li konsenzus o tom potezu, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će se tim pitanjem trebati dodatno pozabaviti.

Čelnici G7 ismijavali Putina zbog fotografija na kojima jaše konja gol do pasa: 'To je najbolje!'
Čelnici G7 ismijavali Putina zbog fotografija na kojima jaše konja gol do pasa: 'To je najbolje!'

Prozivani od Ukrajine što nisu otišli dovoljno daleko u kažnjavanju Rusije, čelnici G7 vode i "stvarno konstruktivne" razgovore o mogućem ograničavanju cijena ruske nafte, rekao je izvor iz njemačke vlade.

Na početku bilateralnog sastanka s njemačkim kancelarom, Biden je zahvalio Olafu Scholzu što je pokazao predvodništvo u pitanju Ukrajine i istaknuo da ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio razbiti njihovo jedinstvo.

"Putin je od početka računao na to da će se NATO i G7 nekako rascijepiti. Ali nismo i nećemo", rekao je Biden.

Delegati iz skupine sedam zemalja - Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država okupili su se u Schloss Elmauu, dvorcu u podnožju planina Wetterstein.

Očekuje se da će čelnici G7 razgovarati o opcijama za suzbijanje rastućih cijena energije i alternativi uvozu ruske nafte i plina te o sankcijama koje neće pogoršati krizu troškova života koja pogađa njihovo vlastito stanovništvo.

Uhićenja u Njemačkoj nakon nasilnih demonstracija protiv G7
Uhićenja u Njemačkoj nakon nasilnih demonstracija protiv G7

Sve veće globalne cijene energije i hrane ugrožavaju gospodarski rast u jeku sukoba u Ukrajini, a Ujedinjeni narodi upozoravaju na "neviđenu globalnu krizu gladi".

Na dnevnom redu G7 bit će i klimatske promjene.

Britanija je objavila da je zabrana uvoza ruskog zlata usmjerena na bogate Ruse koji kupuju poluge kako bi ublažili financijski učinak zapadnih sankcija. Ruski izvoz zlata prošle je godine imao vrijednost od 15,5 milijardi dolara.

"Mjere koje smo danas najavili izravno će pogoditi ruske oligarhe i pogoditi srce Putinovog ratnog stroja", naveo je britanski premijer Boris Johnson u priopćenju.

Biden i Johnson žele jedinstvo G7 i NATO-a prema Rusiji: Ovo možemo prebroditi i izaći jači
Biden i Johnson žele jedinstvo G7 i NATO-a prema Rusiji: Ovo možemo prebroditi i izaći jači

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će se o gornjoj granici cijene nafte i zabrani uvoza zlata morati još raspravljati.

Dužnosnik francuskog predsjedništva rekao je da će se Pariz zalagati za ograničenje cijena nafte i plina i da je otvoren za raspravu o američkom prijedlogu.

No rekao je da G7 treba raditi na postizanju maksimalne cijene nafte za što će biti potrebna nabavka od proizvođača nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika u skupini OPEC+ koja uključuje i Rusiju.

"Moramo razgovarati s OPEC-om + i zemljama proizvođačima kako bismo to postigli", rekao je dužnosnik.

>>>Stanje u Ukrajini možete pratiti OVDJE<<<