News

Komentari 23

Biden skeptičan oko suradnje Kine s istražiteljima WHO-a

Biden skeptičan oko suradnje Kine s istražiteljima WHO-a

Skupina WHO-ovih znanstvenika je nakon četiri tjedna provedenih u Wuhanu u siječnju i veljači zaključila da je virus vjerojatno prenesen sa šišmiša na ljude preko neke životinje

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Kina želi sebe prikazati odgovornom nacijom u vezi s pandemijom covida-19, ali je nejasno je li Peking doista pokušao istražiti podrijetlo koronavirusa.

Biden je u Ženevi nakon sastanka s ruskim predsjednikom odgovarao  na pitanje je li spreman nazvati kineskog predsjednika Xija Jinpinga kao "starog prijatelja" i tražiti ga da dopusti novi dolazak znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kinu.

"Da budemo jasni: znamo se dobro, mi nismo stari prijatelji. To je čisto poslovan odnos", rekao je.

Biden je jasno rekao da je i dalje skeptičan u pogledu suradnje Kine s istražiteljima WHO-a.

"Kina vrlo snažno nastoji pokazati se odgovornom i vrlo, vrlo otvorenom nacijom", rekao je Biden.

Kina želi pokazati "da da pomaže svijetu u pogledu borbe protiv pandemije i cjepiva", rekao je i odgovorio retoričkim pitanjem.  

"Vidite, neke stvari ne treba objašnjavati svijetu. Da li se Kina doista trudi doprijeti" do podrijetla virusa.

Biden je u svibnju zadužio svoje savjetnike da pronađu odgovore na podrijetlo virusa koji izaziva bolest covid-19, a koja se prvi put pojavila u kineskom gradu Wuhanu. Rekao je da američke obavještajne agencije proučavaju suprotstavljene teorije, a među njima je i ona koju su znanstvenici odbacili kao vrlo malo vjerojatnu - da je virus slučajno pobjegao iz laboratorija u Kini.

Skupina WHO-ovih znanstvenika je nakon četiri tjedna provedenih u Wuhanu u siječnju i veljači zaključila da je virus vjerojatno prenesen sa šišmiša na ljude preko neke životinje.

Stručnjaci su rekli da su neki podaci prešućeni, a Washington je rekao da je studija nedostatna i nije donijela zaključak.

Kina je opetovala da "politiziranje" otežava istragu.

Najčitaniji članci