Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Big Brother: Danonoćno prate četiri mede u Gorskom kotaru

Milijun eura vrijednim europskim projektom Veterinarskog fakulteta danonoćno se prati kretanje četiri medvjeda u Gorskom kotaru. Medvjedi imaju satelitske ogrlice

Đuro Huber
Foto: Đuro Huber
20 komentara

Profesor  Đuro Huber sa Zavoda za biologiju na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu stavio je 12. lipnja ogrlicu za praćenje malenome medvjedu imena Vedran.

Tako je i dvoipolgodišnji-medo, mase 73 kilograma, ušao u projekt Life Dinalp Bear Europske unije vrijedan milijun eura, koji provodi Veterinarski fakultet u suradnji sa Autocestom Rijeka - Zagreb.

- Za sada u programu imamo četiri medvjeda koji imaju satelitske ogrlice za praćenje i čije kretanje pratimo 24 sata. Cilj nam je vidjeti koliko često i na kojim mjestima prelaze autocestu kako bismo ih što bolje zaštitili od pogibije na autocesti - govori nam profesor Đuro Huber.

Istoga dana kad su na hranilištu Slavica kod izlaza sa autoceste Vrata ulovili Vedrana, u drugu zamku koju su postavili uhvatio se i medo kojeg su nazvali Slaven 2. Od Vedrana je stariji godinu i pol te teži 100 kilograma. I on je također dobio ogrlicu s odašiljačem.

- Da bismo ih ulovili, čekali smo tri tjedna i nismo mogli vjerovati da smo istog dana uhvatili dva medvjeda - s ponosom govori Huber. A čitav projekt započeli su u svibnju s medvjedima Bojanom i Slavkom, koje su ulovili na jednom hranilištu kod Vrbovskog. Izvagali su ih, pregledali, stavili im ogrlice za praćenje i pustili ih da dalje vrludaju brdima.

- Nadam se da ćemo pomoći opstanak populacije medvjeda na dulji rok u sa što manje problema s ljudima - zaključuje Huber.

Zajedno teže 545 kilograma

Slaven 2 - Težina 100 kilograma, starost četiri godine. Kratak opis: Slaven 2 ulovljen je istog dana kada i Vedran.  Također je dobio ogrlicu sa satelitom. 

Vedran - Težina 73 kilograma, starost 2,5 godine. Kratak opis: Maleni Vedran ulovljen je 12. lipnja na hranilištu "Slavica". Od tada se prati njegovo kretanje. 

Slavko - Težina 186 kilograma, starost pet godina. Kratak opis: Nakon što im je upao u zamku, medvjed Slavko dobio je ogrlicu za praćenje.

Bojan - Težina 186 kilograma, starost pet godina. Kratak opis: Bojan i Slavko prate se na zajedničkoj karti, Primijećeno je da jedan češće prelazi autocestu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message