Obavijesti

News

Komentari 3

BiH obilježava dan nezavisnosti. Dodik: 'Ovo je dan žalosti!'

BiH obilježava dan nezavisnosti. Dodik: 'Ovo je dan žalosti!'

"Trideset godina nakon stjecanja neovisnosti mi se moramo i dalje hrabro boriti za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za mir, sigurnost i stabilnost", stoji u čestitki šefa države Komšića

VIDEO

U Bosni i Hercegovini u utorak je obilježen 1. ožujka kao dan nezavisnosti te zemlje, no on je ponovo bio povodom da se pokaže dubina podjela koje u njoj vladaju jer je proslavljen samo u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj bio obični radni dan.

Na referendumu održanom 28. veljače i 1. ožujka 1992., nakon što su Slovenija i Hrvatska proglasile samostalnost, više od 64 posto građana BiH izjasnilo se u prilog osamostaljenja te zemlje kao države ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive.

Lavrov zvao Dodika, tema je provedba 'dogovora s Putinom'
Lavrov zvao Dodika, tema je  provedba 'dogovora s Putinom'

I prije nego što su rezultati referenduma bili proglašeni paravojne postrojbe, koje je organizirala Srpska demokratska stranka (SDS) predvođena Radovanom Karadžićem, postavile su barikade po Sarajevu i drugim gradovima nastojeći spriječiti proglašenje neovisnosti. Bio je to uvod u otvoreni rat koji je uslijedio nepuna dva mjeseca kasnije i koji će trajati tri i pol godine te odnijeti više od 100 tisuća života.

Predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović u Sarajevu su jutros položili vijence na spomen obilježja partizanskim osloboditeljima u Drugom svjetskom ratu te poginulim braniteljima i građanima BiH tijekom rata od 1992. do 1995., odajući tako počast svima koji su se borili za slobodu i neovisnost.

EU jača vojne kapacitete spremne za intervenciju u BiH
EU jača vojne kapacitete spremne za intervenciju u BiH

"Trideset godina nakon stjecanja neovisnosti mi se moramo i dalje hrabro boriti za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za mir, sigurnost i stabilnost. Različitosti u našoj domovini trebaju biti ponos i najveće bogatstvo, a ne predmet za manipulaciju, mržnju i sukobe", stoji u čestitki koju je građanima uputio nominalni šef države Komšić.

Džaferović je pak istaknuo kako svi oni koji poštuju Daytonski sporazum moraju uvažavati i činjenicu da je 1. ožujka 1992. godine rođena neovisnost BiH.

No srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je već godinama ogorčeni protivnik obilježavanja tog datuma kao državnog praznika, ove je godine kazao kako je to za njega sinonim za zlo i građanski rat te zapravo "dan žalosti". Ignorirajući činjenicu da su za neovisnu BiH masovno glasali i Hrvati, Dodik je ustvrdio kako je projekt neovisne BiH zapravo odraz želje za uspostavom države u kojoj će dominirati muslimani.

Ukrajinska kriza podijelila BiH: Džaferović osuđuje Moskvu i Putina, a Dodik je suzdržan
Ukrajinska kriza podijelila BiH: Džaferović osuđuje Moskvu i Putina, a Dodik je suzdržan

"Srbi i Hrvati su za njih stranci na svojoj zemlji i na svojim ognjištima. Te 1992. godine oni su poslali jasnu poruku kakvu BiH žele", kazao je Dodik.

Unatoč njegovim interpretacijama šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler poslao je sasvim drugačiju poruku čestitajući svim građanima dan nezavisnosti, ali i podsjećajući kako se taj praznik obilježava dok se Ukrajina također bori za opstanak.

Kazao je kako je cijela EU inspirirana otpornošću i hrabrošću Ukrajinaca jer su demokracija, mir, različitosti, jednakost i poštivanje ljudskih prava bit svega za što se Unija zalaže.

BiH: Milorad Dodik pozdravio, a bošnjačke i građanske stranke odbacile zaključke HNS-a
BiH: Milorad Dodik pozdravio, a bošnjačke i građanske stranke odbacile zaključke HNS-a

"Snažno ćemo braniti ove vrijednosti suočeni s zlom. Ovo je bolna, ali uvijek važna lekcija koju smo naučili devedesetih. S tugom gledamo unazad, ali smo i odlučni da ne ponovimo svoje greške", kazao je šef Delegacije EU u BiH.

Čestitka građanima BiH stigla je i iz američkog veleposlanstva. "Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene čvrstom partnerstvu i prijateljstvu s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, pružanju potporu njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i radujemo se jačanju odnosa naših dviju država u godinama koje dolaze", stoji u čestitki objavljenoj na Twitter nalogu veleposlanstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca