News

Komentari 15

BiH planira cijepiti 40 posto stanovništva do jeseni: 'Pojačat ćemo i nadzor mjera na snazi'

BiH  planira cijepiti 40 posto stanovništva do jeseni: 'Pojačat ćemo i nadzor mjera na snazi'

Dnevni broj novih slučajeva zaraze u BiH još od kraja lipnja stalno je dvoznamenkast uz minimalni broj smrtnih slučajeva. Istodobno je planiran pojačan nadzor nad provedbom propisanih preventivnih mjera

Zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini pokušat će idućih tjedana nadoknaditi kašnjenje u postupku cijepljenja stanovništva masovnijom distribucijom cjepiva jer bi jesen mogla donijeti nove probleme u toj zemlji zbog ubrzanog širenja delta soja koronavirusa.

Nove mjere koje znače ubrzanu distribuciju povećanih količina cjepiva koje pristižu u zemlju za sada se odnose na Federaciju BiH, a pomoćnik entitetskog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je novinarima u ponedjeljak kako je to jedini način da se sačuva sadašnja povoljna epidemiološka situacija.

Dnevni broj novih slučajeva zaraze u BiH još od kraja lipnja stalno je dvoznamenkast uz minimalni broj smrtnih slučajeva.

- Epidemiološka situacija je iznimno stabilna, bolja nego u susjednim zemljama, no delta soj vrlo se brzo širi i potreban je veliki oprez - kazao je Čerkez.

Sada je cilj osigurati da se do jeseni cijepi najmanje 40 posto stanovnika, a istodobno je planiran pojačan nadzor nad provedbom propisanih preventivnih mjera, rekao je. 

Cijepljenje bez najave

Uz to će se nastojati povećati broj testiranja te pojačati praćenje kontakata zaraženih osoba, rekao je Čerkez.

Ravnatelj entitetskog Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Siniša Skočibušić najavio je da će u idućem razdoblju u svim županijama biti organizirana mogućnost cijepljenja bez prethodne najave jer je dosadašnji manjak cjepiva riješen interventnom nabavom te brojnim donacijama.

Odmah će biti ponuđena mogućnost prioritetnog cijepljenja zaposlenima u obrazovanju te u hitnim službama.

Sve su to preporuke entitetskog kriznog stožera, a ukoliko ih, kako se očekuje, ovog tjedna potvrdi vlada Federacije BiH, cijepljenje bi ubuduće u svim županijama trebalo biti organizirano tijekom cijelog dana i svakog dana u tjednu. 

- Epidemiološka situacija iznimno je stabilna, bolja nego u susjednim zemljama, no delta soj vrlo se brzo širi i potreban je veliki oprez - rekao je.

Pojačat će se nadzor nad provedbom postojećih mjera i povećati broj testiranja te će se pozornije pratiti kontakti zaraženih osoba.

Rizik su turisti i dijaspora no kako je zemlja otvorena na to se ne može bitno utjecati..

U slučaju povećanja broja novozaraženih djelovat će se uz rano upozoravanje, a ako bude povećanja u više županija intervenirat će se i poduzeti mjere na razini Federacije.

- Očekujemo do jeseni doći do 40 posto cijepljenih - rekao je Skočibušić.

Najčitaniji članci