News

Komentari 3

Bijela kuća: Snimka incidenta s dronom razotkriva ruske laži

Bijela kuća: Snimka incidenta s dronom razotkriva ruske laži

Rušenje drona MQ-9 u utorak prvi je izravni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini

Video snimka sudara ruskog lovca i američkog drona nad Crnim morem prije dva dana pokazuje da je Rusija lagala o tome što se dogodilo, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

Rušenje drona MQ-9 u utorak prvi je izravni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, a dvije zemlje su se međusobno optuživale da je kriva upravo ona druga.

Na snimci se vidi kako ruski lovac Su-27 dolazi vrlo blizu drona i ispušta gorivo, manevar koji po američkim dužnosnicima dokazuje da mu je namjera bila oštetiti američku letjelicu.

Video prestaje nakon još jednog bliskog ruskog manevra koji je prema Pentagonu rezultirao sudarom zrakoplova s dronom. Snimka završava prizorom oštećenog propelera bespilotne letjelice za koji američka strana kaže da je posljedica sudara zbog kojeg je dron postao neupravljiv pa se srušio u doboko more.

Rusija je zanijekala američke optužbe i tvrdi da dvije letjelice nisu došle u kontakt nego je dron pao nakon "oštrog manevriranja".

Bijela kuća kaže da snimka opovrgava rusku verziju događaja.

"Snimka apsolutno razotkriva rusku laž o tome što se dogodilo ili o tome što oni kažu da se dogodilo", izjavio je novinarima glasnogovornik Bijele kuće John Kirby. "Kada pogledate video, prilično je jasno da je lovac udario naš dron".

Incident nad međunarodnim vodama podsjetnik je na rizik od izravnog sukoba između SAD-a i Rusije zbog Ukrajine koju je Moskva napala prije više od godinu dana, a zapadni saveznici joj pomažu obavještajno i vojno.

Najčitaniji članci