News

Komentari 32

Bijeli dim iz Krškog zabrinuo je stanovnike: 'Nikad ovako čudan dim nije bio'. Evo o čemu se radi

Bijeli dim iz Krškog zabrinuo je stanovnike: 'Nikad ovako čudan dim nije bio'. Evo o čemu se radi

Često znamo prolaziti ovuda ali dosad nisam vidio ovakav čudan dim da ide iz elektrane. Nismo se prepali, ali izgleda malo čudno. Možda se nešto događa, rekao nam je čitatelj

Iz Nuklearne elektrane Krško ovih dana može se vidjeti bijeli dim. Primijetio je to i naš čitatelj u srijedu rano ujutro kojeg je začudio prizor, pa smo provjerili o čemu se radi.

Kako nam kažu iz NE Krško, protok rijeke Save je prethodnih nekoliko dana vrlo spor, zbog čega su se za nastavak normalnog funkcioniranja elektrane uključili rashladni tornjevi. Potrebu za njima stvorile su i svakodnevne visoke temperature zraka.

- Prema trenutnim hidrološkim prilikama rijeke Save rashladni tornjevi rade. Rashladni tornjevi su dio trećeg rashladnog kruga elektrane. Zato je iznad elektrane vidljiv oblak vodene pare. Oblak je rezultat miješanja hladnijeg zraka i vlažnog toplog zraka koji se diže iznad rashladnih tornjeva. Tijekom dana, kada se zrak zagrije i postane relativno suh, oblak nestaje - pojasnili su iz NE Krško.

Dodaju kako nuklearna elektrana unatoč tome radi punom snagom, a u trenutnim uvjetima iskorištenje je nešto manje (33,5 posto), dok u uobičajenim uvjetima ono iznosi 35 posto.

- Često znamo prolaziti ovuda, ali dosad nisam vidio ovakav čudan dim da ide iz elektrane. Nismo se prepali, ali izgleda malo čudno. Možda se nešto događa - rekao nam je ranije čitatelj koji je snimio fotografije.

Elektrana u pogonu neprekidno radi već preko 440 dana, a dokaz da je sve pod kontrolom su upravo rashladni tornjevi koji su se prilagodili novim vremenskim uvjetima prethodnih dana.

Najčitaniji članci