Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
434 komentara

Bili smo u Titovoj vili: 'Nekoć luksuz, a danas pustoš i jeza...'

Posjetili smo nekadašnju Titovu vilu Izvor na Plitvicama. Nekadašnji rezidencijalni kompleks potpuno je opustošen, uništen i prepušten zaboravu. Izgleda kataklizmično...

Foto: Anamaria Todorić/24sata, Pixsell
434 komentara

U srcu nacionalnog parka Plitvička jezeru nalazi se bivša Titova vila Izvor, jedna od najskupljih vila koja je građena za bivšeg predsjednika komunističke Jugoslavije. Nije je često koristio, ali kad je koristio tu se se događale dvije stvari. Politički sastanci za hrvatskim rukovodstvom ili kao mjesto gdje su se zabavljali i provodili. Vila koja je građena od najskupljeg kamena i  luksuzno napravljena je u potpunosti devastirana. A samo grijati ovo zdanje je bio jedan užasno skupi pothvat koji je moglo priuštiti samo država koja nije razmišljala o troškovima svoje elite i svog rukovodstva.

Nekadašnje luksuzno zdanje danas izgleda kataklizmično...

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve je uništeno, razbijeno i razneseno

Zavjese koje njiše propuh na razbijenim prozorima, polomljeni komadi namještaja nekad faraonske raskoši, žice koje vise iz uništenih zidova, razbijene i raznesene mramorne stube koje su nekad krasile velebno stubište, današnja je jezovita slika rezidencijalnog kompleksa u kojemu je nekad odmarao Josip Broz Tito. 

Foto: Anamaria Todorić/24sata

U vilu su uložena enormna sredstva za ono doba, građena je od 1948, do 1953. a gradili su je, naravno, logoraši Golog otoka, ali i politički zatvorenici iz drugih mjesta. U nju su ugrađeni zaista najskuplji mogući materijali do kojih se tada moglo doći. Tito je u njoj bio samo 5 puta. Navodno je Jovanka u velikoj mjeri utjecala kako će izgledati i kakva će biti. 

Vila je obložena sa sivim kamenom škriljavcem koji je dovezen vlakom sa Sljemena.  Milijuni tona tog kamena su dovezeni da se vila obloži. To je kamen koji više nije dopušteno vaditi i nije ga moguće nabaviti i kupiti. I on se još uvijek dobro drži.

Foto: Anamaria Todorić/24sata

Ispod vile tunel za evakuaciju

Čak 6500 “kvadrata” okamenjenog carstva zaboravljeno leži na samom rubu litice na nadmorskoj visini od 720 metara već godinama. U vili, građenoj na površini većoj od 10 tisuća metara kvadratnih, su postojale kuglana, dvorana za biljar, kino, dvorane za sastanke i dnevni odmor, apartmani za elitne goste te uredski prostori. Imala je centralno grijanje i dvije kotlovnice.

U lijevom krilu trokatnice bile su Titove osobne odaje s liftom, gdje se danas strop urušava od prokišnjavanja. Drvene terase sada 'krase' napukle daske, a hodnik obložen hrastovom lamperijom propao je pod batovima lopova. Ispod vile napravljen je tunel za bijeg,dug 80 metara, koji je vodio do druge strane brda.

Foto: Anamaria Todorić/24sata

Iako je vila devastirana vidi se da je to sve građeno od najboljih materijala, rukohvate su od najboljeg hrastovog drveta, a stručnjaci kažu da je sve to drvo bilo prelakirano sedam puta da bi bilo zaštićeno.

Vila je u funkciji bila do kraja ‘80-ih, a u Domovinskom ratu njome su se služili pobunjeni lički Srbi. Prije 10 godina službeno postala državno vlasništvo, no nitko za nju ne brine. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Potpuna devastacija je nastupila nakon '95 jer vlasti nisu smatrale važnim da čuvaju ovaj biser arhitekture i potencijalnu turističku atrakciju.

 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message