Obavijesti

News

Komentari 12

Bill Gates gradi nuklearni reaktor u Wyomingu: 'Ovo je energija 2030-ih godina'

Bill Gates gradi nuklearni reaktor u Wyomingu: 'Ovo je energija 2030-ih godina'

Ovaj projekt nuklearnog reaktora, prvog projekta reaktora hlađena natrijem na mjestu zatvorenog postrojenja na ugljen, koji će se graditi u Wyomingu, koštat će milijardu dolara.

VIDEO

Tvrtka za napredne nuklearne reaktore milijardera Billa Gatesa TerraPower i PacifiCorp odabrale su Wyoming za pokretanje prvog projekta reaktora hlađena natrijem na mjestu zatvorenog postrojenja na ugljen, rekao je u srijedu guverner države.

TerraPower, koju je osnovao Gates prije otprilike 15 godina, i elektroenergetska tvrtka PacifiCorp, u vlasništvu Berkshire Hathawaya Warrena Buffeta, najavile su da će točno mjesto demonstracijskog postrojenja reaktora hlađena natrijem znati do kraja godine.

Neki takve male napredne reaktore, koji rade na drugačija goriva od tradicionalnih, smatraju tehnologijom koja može nadomjestiti povremene izvore energije poput vjetra i sunca za smanjenje emisija koje uzrokuju klimatske promjene.

- Ovo je naš najbrži i najjasniji put da postanemo negativni za ugljik - rekao je guverner Wyominga Mark Gordon, čija je država najveći proizvođač ugljena u zemlji.

Projekt sadrži brzi 345-megavatni reaktor, čije bi hlađenje rastopljenim natrijem moglo povećati snagu na 500 MW tijekom najveće potrebe za energijom. TerraPower je prošle godine objavila da će postrojenje koštati oko milijardu dolara.

Krajem prošle godine američko Ministarstvo energetike dodijelilo je TerraPoweru 80 milijuna dolara početnih sredstava za demonstraciju tehnologije natrija, te obećalo da će tvrtki u sljedećim godinama dodijeliti dodatna sredstva.

- Ova vrsta čiste energije potrebna nam je u mreži 2030-ih - rekao je novinarima.

Stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da napredni reaktori mogu imati veće rizike od konvencionalnih. Gorivo za mnoge napredne reaktore moralo bi se obogaćivati ​​mnogo višom stopom od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac opskrbe gorivom mogao biti privlačna meta za militante koji žele stvoriti sirovo nuklearno oružje.

Levesque je rekao da će postrojenja smanjiti širenje rizike, jer smanjuju ukupni nuklearni otpad.

Osim dovođenja električne energije bez ugljika na mrežu, senator iz Wyominga John Barrasso rekao je da bi izgradnja demonstracijskog projekta mogla podići nekadašnju aktivnu industriju rudarstva urana u državi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.