Obavijesti

News

Komentari 14

'Biloš nije tražio da utječem na ikoga pa tako ni na Smiljanec'

'Biloš nije tražio da utječem na ikoga pa tako ni na Smiljanec'
3

Bivši ministar financija svjedočio je na suđenju bivšoj ravnateljici Porezne uprave optuženoj da je stopiranjem naplate poreznog duga poduzetniku Željku Bilošu državu oštetila za 9,5 milijuna kuna

VIDEO

Sa Željkom Bilošem sam razgovarao na njegov zahtjev o poreznom dugu  njegove tvrtke OLT. Dao sam mu do znanja da mora ispuniti  sve zakonske uvjete kako bi ishodio reprogramiranje plaćanja dugova i dobivanje kredita od HBOR-a- svjedočio je bivši ministar financija Slavko Linić na suđenju bivšoj ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec,  bivšoj šefici osječke Porezne uprave Ružice Kovačević te poduzetniku Željku Bilošu.   

Linić je rekao i da ga Biloš nije tražio da kao ministar utječe na druge osobe pa ni Čavlović Smiljanec. 

- S njom sam  razgovarao o OLT-u  vezano uz to da ima problema oko dokumentacije uz jasno objašnjenje da se sva potrebna dokumentacija mora skupiti kako bi dobio reprogram duga što je preduvjet da bi mogao dobiti kredit u HBOR-u - rekao je Linić.

Dodao je kako  je  o OLT-u razgovarao i s bivšim ministrom Ivanom Vrdoljakom. Osim što je tvrtka bila u njegovom sektoru jer je bio ministar gospodarstva Vrdoljak je bio i član nadzornog odbora HBOR-a pa su razgovarali o mogućnosti da HBOR da kredit Biloševoj tvrtki.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iz razgovara sa Smiljanec znao sam i za intervencije Biljane Borzan da se pokuša naći rješenje za reprogram poreznog duga tvrtke koja zapošljava velik broj ljudi, no mimo zakona se nije moglo postupiti - istaknuo je Linić dodavši kako se odobravanje kredita rješavalo oko šest mjeseci.

Linić odbio da mu se podmire troškovi dolaska na sud

Bivši ministar financija Linić, koji je na Županijski sud u Zagrebu došao iz Rijeke, odlučio je kako neće od države tražiti da mu podmiri troškove dolaska na sud.  

Podsjećamo, Uskok tvrdi kako je Biloš tražio da se njegovoj tvrtki OLT odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete. U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom kamata, no Ružica Kovačević je, navodno, podređenim službenicima naložila da prihvate Biloševe zahtjeve. 

Uskok nadalje tvrdi da je Nada Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini. Time je Biloševoj tvrtki, tvrdi Uskok, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od devet milijuna kuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 milijuna kuna oštećen državni proračun. 

'Mislit ćete da sam lud, ali još mi nije jasno za što me teretite'

Biloš se tijekom rasprave u jednom trenutku obratio sutkinji Danieli Kustec. 

- Vi ćete misliti da sam ja lud, ali meni još nije jasno za što se mene tereti - kazao je.

Također, u jednom trenutku je oštro viknuo na zamjenika ravnateljice Uskoka: 'Tebe nitko ništa nije pitao'. Nakon upozorenja sutkinje da se ne može tako ponašati u sudnici, ispričao. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto