Obavijesti

News

Komentari 0

Bio je konzul, sudilo mu se zbog veze s krim klanom u Barceloni: 'Optužili su me bez dokaza'

Bio je konzul, sudilo mu se zbog veze s krim klanom u Barceloni: 'Optužili su me bez dokaza'
3

Katalonski inženjer, konzultant i nekretninski agent Juli Barcena, koji je 20 godina bio počasni konzul Hrvatske u Barceloni, rekao je u razgovoru za 24sata da je proživio teške trenutke zbog lažnih optužbi

VIDEO

Katalonski inženjer, konzultant i nekretninski agent Juli Barcena, koji je 20 godina bio počasni konzul Hrvatske u Barceloni, rekao je u razgovoru za 24sata da je proživio teške trenutke jer ga je katalonska policija "bez dokaza" i "tek na osnovu pretpostavki" bila osumnjičila za suradnju s kriminalnom organizacijom.

'Godinama, uz lažne i iskrivljene vijesti nanošena mi je šteta u raznim aspektima'

- Jako sam povrijeđen - kaže.

- Godinama, kap po kap, uz lažne i iskrivljene vijesti nanošena mi je šteta u raznim aspektima. Nije se poštivala presumpcija nevinosti, i to još kada nije ni počelo suđenje - dodaje.

Katalonska policija je 2020. godine izvijestila da istražuje je li Barcena od optuženog "klana Jodorovich" primao novac dobiven od prodaje droge, pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocjene automobile, prikrivajući trag nezakonito stečenog novca. Simon Montero Jodorovich, predsjednik Federacije romskih udruga Katalonije (FAGIC), i članovi njegove obitelji osumnjičeni su za prodaju droge od 2010. do 2019. te osnivanje fiktivnih poduzeća putem kojih su prikrivali trag stečenog novca.

Na teret im se stavlja i posjedovanje oružja. Barcena je u svibnju na sudu u Barceloni oslobođen daljnjeg istražnog postupka. Sutkinja je u presudi navela da "tijekom istrage nisu ustanovljene indicije kojima bi se moglo ustvrditi da je 'prao novac' ili počinio bilo kakvo kazneno djelo". Nije ustanovljeno niti da je "svjesno surađivao s osumnjičenima kako bi oni mogli sprovesti kazneno djelo". Barcelona je treći grad na svijetu, a da nije glavni, po broju diplomatskih predstavništava.

Pod istragom su bili i počasni konzuli Albanije i Malija

Ondje je 97 konzula od čega 65 posto počasnih, odnosno osoba koje imaju određeni ugled u Kataloniji ili šire u Španjolskoj a čija je zadaća poticati gospodarsku i kulturnu suradnju sa zemljom koju zastupaju, te pomaganje državljanima te zemlje. Policija vjeruje da se Jodorovich namjerno zbližio s konzulima nadajući se da će mu koristiti zbog njihove "valize", diplomatske povlastice zbog koje zapečaćene pošiljke ne smiju biti otvarane niti zaustavljane do odredišta.

Počasni konzuli Albanije i Malija u Barceloni, koji su također bili pod istragom, i dalje su osumnjičeni za nezakonitu suradnju s Jodorovichem. Barcena je bio na čelu Izvršnog odbora konzularnog tijela (Comité Ejecutivo del Cuerpo Consular), ureda koji zastupa sve konzule i pomaže u njihovom radu, pa je bio pozivan na službena primanja i druženja.

- Davao sam sve od sebe da na njima budem prisutan, a to je Hrvatskoj davalo važan institucionalni imidž - kaže.

Nije znao za Jodorovichevu prošlost

Simona Montera Jodorovicha upoznao je, tvrdi, na događaju koji je organizirao Katalonski parlament. Jodorovich je ondje bio govornik u ime Federacije Roma.

- Razgovarali smo, učinio mi se korektnom osobom. Nisam znao njegovu prošlost niti njegove obitelji. Objasnio mi je ciljeve Federacije, napredak u obrazovanju i fakultetskom školovanju pripadnika njegove rase - kaže.

Barcena dodavši da mu se to učinilo zanimljivim jer je on sam surađivao s nevladinim organizacijama. Razmijenili su brojeve mobitela, susretali se na drugim službenim događajima, te bili u društvu drugih konzula koji su poznavali Jodorovicha.

- Postavio mi je nekoliko pitanja, ali uvijek vezana za socijalne teme njegove rase. Susreli smo nekoliko puta na ručku uspostavljajući institucionalni i srdačan odnos, no to nije imalo veze s nikakvim poslom ili transakcijom - dodaje Barcena.

Prisluškivali su mu mobitel

Katalonska policija je, temeljem sudskog naloga, prisluškivala Jodorovichev telefon a time i razgovore njih dvojice.

- Policija je zatim napravila izvještaj u kojem je navela da je moguće da sam povezan s navodnom kriminalnom grupom u kojoj je bila obitelj Jodorovich. Bez ikakvog dokaza je pretpostavila da bi moj diplomatski status mogao biti poveznica - kaže Barcena.

Policija je sumnjala da Barcena, pomoću diplomatskih povlastica, novcem od Jodorovicheve prodane droge nabavlja skupocjene automobile, nekretnine a možda i oružje, a za uzvrat dobiva novčanu naknadu.

- To su teške, lažne i potpuno netočne pretpostavke - tvrdi Barcena.

U policijskom izvještaju bile su fotografije Barcene s Jodorovichem i ostalim konzulima sa službenih događaja, a također i druge fotografije koje je napravila policija prateći ga.

- Sve je to poslano medijima, s malicioznom namjerom da me se diskreditira i nanese šteta. Mediji su zatim dodavali vlastite stvari pa su objavljene informacije bivale sve lošije - kaže.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je u veljači 2020. da je Hrvatska odlučila pokrenuti opoziv Barcene.

- Sa svim veleposlanicima Hrvatske koji su obnašali dužnost u Madridu imao sam odličan odnos, puno povjerenja, i usku suradnju osim s veleposlanicom koja je došla 2019. a čije ime (Nives Malenica) ne želim niti spomenuti zbog njene nekompetentnosti, prepotencije, neozbiljnosti, nedostatka agilnosti prilikom rješavanja zahtjeva, uplitanja, nesretnog upozoravanja, te potpunog nepoznavanja mene kao osobe i mog integriteta - kaže.

- Velika je greška Hrvatske što je tu osobu ovdje poslala - dodaje.

Barcena se u ožujku 2022. nije prijavio na izbore za novi mandat na čelu udruge diplomata u Barceloni a "glavni razlog je bilo delikatno zdravstveno stanje njegove supruge". Kaže da je službenim pismom s datumom 30. rujna 2022. obavijestio predsjednika Zorana Milanovića o svojem "dobrovoljnom, osobnom i neopozivom povlačenju s pozicije na datum 31. prosinca 2022." To je na isti način prenio 4.rujna premijeru Andreju Plenkoviću i ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

'Ustanovili su uoči suđenja da nisam imao išta s osumnjičenom skupinom'

U Narodnim novinama, službenom listu Hrvatske, objavljena je "odluka o opozivu počasnog konzula" koju je potpisao Milanović na prijedlog vlade. Pet mjeseci kasnije Barcena, koji je bio počasni konzul od svibnja 2002., na sudu u Barceloni izuzet je od istrage u "slučaju Jodorovich". Sutkinja je u presudi na 39 stranica navela da se protiv njega prekida postupak, a da će se suditi ostalim osumnjičenima.

- Formalno sam zatražio da se očitujem, što su prihvatili sutkinja i državni odvjetnik. Nakon što su me ispitali ustanovili su uoči početka suđenja da ja nisam niti imao diplomatsku valizu, niti sam sklopio ikakav posao i imao išta s osumnjičenom skupinom i tom osobom (Jodorovichem) - kaže Barcena.

- Postupak je trajao predugo, no sutkinja me konačno oslobodila istrage i skinula s mene nezasluženi teret. Bivši počasni konzul, koji je rad za Hrvatsku financirao vlastitim novcem, trenutačno je zaokupljen narušenim zdravljem supruge, kaže.

Njegovi odvjetnici razmatraju podnošenje tužbe protiv medija "koji su mu nanijeli štetu i narušili imidž". Premda, kaže, postoji interes nekih institucija za njegovim radom, ostaje na raspolaganju Hrvatskoj ukoliko joj zatreba.

- Bilo mi je zadovoljstvo i čast predstavljati Hrvatsku, čemu sam se potpuno posvetio. To je zemlja koju poštujem kao svoju - napominje.

- Napravio sam puno za Hrvatsku, i prije nego je stekla neovisnost, kada sam pomagao mnogim Hrvatima koji su htjeli napustiti zemlju zbog političkog progona. Do posljednjeg dana svoje dužnosti, moja predanost je često bila tiha, kakav i treba biti rad diplomacije - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C