Obavijesti

News

Komentari 5

Bio je među najtraženijima na Europolovoj listi, a sad mu je sud ukinuo presudu za ubojstvo

Bio je među najtraženijima na Europolovoj listi, a sad mu je sud ukinuo presudu za ubojstvo
3

Zbog ubojstva Marija Boljata (36) i pokušaja ubojstva Joze Čabraje iz 2020. Tomislav Šoljić bio je u odsutnosti pravomoćno osuđen na 19 godina zatvora. Sad će mu ponovno suditi

VIDEO

Vrhovni sud ukinuo je pravomoćnu presudu kojom je Tomislav Šoljić (38) iz Kaštela bio osuđen na ukupno 19 godina zatvora zbog ubojstva Marija Boljata (36) zvanog Pajkić i pokušaja ubojstva Joze Čabraje sredinom lipnja 2020. godine u Kaštel Kambelovcu. Vijest koju je prva objavila Slobodna Dalmacija, potvrdio nam je Šoljićev odvjetnik Milko Križanović.

Naime, upravo je on podnio zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude u kojem je stajalo da je Šoljiću povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Predmet je vraćen splitskom Županijskom sudu na ponovno odlučivanje, a presuda je ukinuta jer je Vrhovni sud ocijenio da jedini dokaz o tome tko je ubojica dolazi baš od Čabraje koji je nekoliko puta mijenjao svoj iskaz. 

storyeditor/2023-04-18/PXL_051015_11810263.jpg

Šoljić je prvo u prosincu 2021. na splitskom Županijskom sudu bio nepravomoćno osuđen na ukupno trideset godina zatvora jer je sud utvrdio da je baš on s dva hica u leđa usmrtio Boljata te da je s više hitaca iz pištolja ranio Čabraju. Visoki kazneni sud (VKS) je, pak, 19. travnja 2022. godine kaznu za Šoljića smanjio na pravomoćnih 19 godina robije.

U istom slučaju, piše Slobodna Dalmacija, VKS je ukinuo i presude Jakovu Šimiću, koji je bio osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Boljata te braći Mati i Josipu Šukeru, kao i Toniju Vitaljiću zvanom Kubura koji je bio u bijegu, a koji su nepravomoćno bili oslobođeni za ubojstvo u pokušaju pokojnog Boljata dok su za sudjelovanje u tučnjavi dobili svaki po dvije godine zatvora.

Vrhovni sud u svojoj odluci navodi da su sudovi trebali tijekom suđenja utvrditi, kao odlučnu činjenicu, tko je pucao i ubio Boljata te pucao u Čabraju obzirom da je u sukobu u kojem je Boljat ubijen, a Čabraja ranjen sudjelovalo više ljudi. Šoljić je, po stavu Vrhovnog suda, idenitificiran i osuđen kao ubojica isključivo na temelju Čabrajinog svjedočenja u istrazi, a taj je "dokaz" pojačan iskazom Boljatove sestre koja je, pak, to čula od Čabraje.

- Drugih dokaza koji bi posredno ili neposredno ukazivali na identitet počinitelja nije bilo, nema korisnih materijalnih tragova, suoptuženici negiraju da bi Šoljića vidjeli na mjestu događaja, a on sam nije iznio obranu obzirom da se postupak od početka vodi u njegovoj odsutnosti - navodi se u presudi Vrhovnog suda koju potpisuje predsjednik vijeća sudac Ranko Marijan.
Odluku Vrhovnog suda komentirao je Šoljićev odvjetnik Milko Križanović.

- Izuzetno sam ponosan na odluku Vrhovnog koji je snagom svog autoriteta temeljenog na znanju i razumjevanju utvrdio da je osuđujuća presuda nezakonita, a to je svakako ohrabrenje da vjera u pravni poredak i vladavinu prava nema alternativu. Zamislite silinu nepravde da je nevin čovjek osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu upravo zbog nedopustivosti takvih usudim se reći pravnih anomalija svakom predmetu treba pristupiti profesionalno i brižno ocijeniti sve dokaze i okolnosti jer sudska zaštita mora biti temelj vladavini prava koja mora biti jednako dostupna svima - rekao nam je Križanović.

Inače, Šoljićeva fotografija i podaci pojavili su se prošle godine na listi 49 najtraženijih bjegunaca koje traži Europol i Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST). Uz njegovo ime i fotografiju stajalo je upozorenje da je opasan. Tjeralica je još na snazi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa