Obavijesti

News

Komentari 4

Bio je na prvoj crti s vojnicima: Puzao bi od jednog do drugog...

Bio je na prvoj crti s vojnicima: Puzao bi od jednog do drugog...
1

Isusovački svećenik Rupert Mayer Prvi svjetski rat proveo je na bojištu. Sa sobom bi nosio Bibliju i bio uz vojnike na prvoj crti bojišnice. Poučavao bi Božju riječi, tješio i dijelio sakramente ranjenim vojnicima

VIDEO

Za vrijeme Prvog svjetskog rata Rupert Mayer dragovoljno se javio da bude vojni kapelan. Najprije je bio stacioniran u bolnicama, a kasnije se, na svoju inicijativu, pridružio vojnicima na prvoj crti bojišnice. Kad god bi se na bojištu odvijale bitke Mayer bi bio među vojnicima puzeći po zemlji zajedno s njima. Tješio bi ih, molio za njih i dijelio im sakramente te tako stekao veliko poštovanje među vojnicima svih vjeroispovijesti.


Kad bi ga upozorili da nepotrebno dovoditi u opasnost svoj život on bi im mirno odgovorio: 'Moj život je u Božjim rukama'.

Krajem 1915. zbog svoje hrabrosti i požrtvovnosti odlikovan je Željeznim križem. Godinu dana poslije, u prosincu 1916., izgubio je lijevu nogu nakon što je ranjen u jednom granatiranju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Rafalna paljba u glavama im ne prestaje: Nekontrolirano trzaju
Rafalna paljba u glavama im ne prestaje: Nekontrolirano trzaju

Rupert Mayer rođen je 1876. u Stuttgartu, u trgovačkoj obitelji s petero djece. Nakon završene osnovne i srednje škole, završio je fakultet filozofije i teologije. u Freiburgu u Švicarskoj. Zaređen je za svećenika 1899. u tadašnjoj Austro-Ugarskoj te je stupio u tamošnju provinciju Družbe Isusove. 

Nakon što je u ratu izgubio nogu nije klonio duhom. Vratio se u München i nastavio pastoralni rad a njegova popularnost s godinama je rasla. Bio je velikodušan i uvijek dostupan svima.

Nacisti ga uhitili i poslali u logor

Kad su nacisti 1933. došli na vlast Mayer je nastavio propovijedati po svojoj savjesti. Gestapo ga je pratio u stopu da bi 1937. zbog propovijedanja završio u zatvoru. Tamo je proveo pola godine. Nakon toga je na sedam mjeseci prebačen u u koncentracijski logor Sachsenhausen gdje je cijelo vrijeme bio u samici kako ne bi mogao razgovarati sa ljudima 

73rd anniversary of the liberation of the Nazi German concentration and extermination camp Auschwitz-Birkenau

Nakon puštanja iz logora stavljen je u kućni pritvor u jedan samostan u južnoj Bavarskoj gdje nije mogao imati nikakvog kontakta sa vjernicima. Doživotno mu je zabranjeno obraćanje javnosti i propovijedanje. Nacisti su ga pustili jer su se uplašili kako će, zbog njegove popularnosti, u logoru postati mučenik. 

Američke postrojbe je dočekao u samostanu u Bavarskoj krajem svibnja 1945. Samo pola godine kasnije na blagdan Svih svetih dok je držao svetu misu doživio je moždani udar i umro.

Oteli su ga, izudarali palicama do smrti i bacili u hladnu rijeku
Oteli su ga, izudarali palicama do smrti i bacili u hladnu rijeku

Pokopan je na groblju u Pullachu, a potom su 1948. njegovi zemaljski ostatci premješteni u München budući da su njegov grob počeli pohoditi brojni hodočasnici.

Papa Pio XII., koji ga je osobno poznavao, proglasio ga je 1956. slugom Božjim, a blaženim ga je 1987. na Olimpijskom stadionu u Münchenu. proglasio Papa Ivan Pavao II. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti