Obavijesti

News

Komentari 154

Oteli su ga, izudarali palicama do smrti i bacili u hladnu rijeku

Oteli su ga, izudarali palicama do smrti i bacili u hladnu rijeku
1

Na današnji dan 1984. pripadnici poljske službe sigurnosti ("eskadroni smrti") oteli su karizmatičnog varšavskog svećenika Jerzyija Popiełuszka. Nakon mučenja su ga ubili i bacili u rijeku Vislu

VIDEO

Narod je volio tog svećenika skromnog izgleda i boležljivog stasa jer je u svojim propovijedima govorio o istini i pravdi. Stotine Poljaka koji su ga slušali upravo  su zahvaljujući njemu obratili  se odnosno odlučili promijeniti život. Deseci su se odlučili krstiti. Jerzyja Popiełuszka voljeli su seljaci i radnici, ali i studenti. Usudio se početkom osamdesetih godina javno dignuti glas protiv komunističkog režima u svojoj rodnoj Poljskoj. Prenosio je poruku o miru, demokraciji i slobodi. To ga je i koštalo života jer tadašnja zloglasna komunistička poljska tajna policija nije mogla ni htjela tolerirati takve ljude i njihove riječi. Ubili su ga na današnji dan 1984. godine. Imao je tek 37 godina.

Stalno na meti tajnih službi

Jerzy (poljska inačica imena Juraj) Alfons Popieluszko rođen je kao treće od petero djece u seljačkoj obitelji na istoku Poljske. Sa 18 godina ulazi u varšavsku nadbiskupijsku bogosloviju. No već nakon godinu dana postaje ročnik poljske vojske, u specijalnoj, kažnjeničkoj, bojnoj za klerike. Tamo su ih, tijekom "redovitog vojnog roka", uz obaveznu ateističku indoktrinaciju, fizički i psihički pokušavali slomiti. Jerzyja nisu uspjeli, ali se samo nekoliko mjeseci nakon povratka teško se razbolio. Samo ga je čudo spasilo od smrti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao svećenik odmah postaje omiljen u narodu zbog svog izvanrednog dara komunikacije s ljudima, a od početka je vezan za poznati poljski sindikat Solidarnost koji otvoreno podržava. Njegove strastvene i vrlo rječite propovijedi prenosile su se na radiju Slobodna Europa tako da se njegov glas protiv komunističke diktature mogao daleko čuti.

Rad 'buntovničko raspoloženog svećenika' pratila je i tadašnja komunistička poljska tajna policija koja ga je često podvrgavala ispitivanjima. Tijekom tih ispitivanja postavljali su mu i ovakva pitanja: "Zbog čega na poseban način deformirate i lomite hostiju na misi?" Oni su vidjeli u razlomljenoj i pokazanoj hostiji slovo V (viktorija – pobjeda) – jedan od omiljenih znakova Solidarnosti. 

Usprkos prijetnjama i zastrašivanju hrabri svećenik, neustrašivi osporavatelj režima i borac za slobodu, nije se dao. Nastavio je govoriti o demokraciji, slobodi, patriotizmu. 

Ogromna popularnost diljem cijele zemlje

Početkom 1982. počinje organizirati „Mise za domovinu“ koje su se slavile svake posljednje nedjelje u mjesecu. Bila je to tradicija iz 19. stoljeća kada je Poljska bila okupirana stranim silama, a svoj identitet je mogla braniti jedino uz pomoć Crkve. Dok su zvučnici širili njegove propovijedi po četvrtima, policija ga je nadzirala. Tada bi on pozivao vjernike da mole za „one koji su ovdje po službenoj dužnosti“ te na taj način zbunjivao i šokirao špijune tajne komunističke službe. Jerzy je bio toliko popularan da je pozivan propovijedati u svakom kutu Poljske. 

Uskoro je na sastanku vojno-policijskog obavještajnog vrha donesena odluka. Jerzyja Popiełuszka je potrebno likvidirati. Pokušali su ga ubiti u prometnoj nesreći 13. listopada, ali nisu uspjeli. Nisu odustali. Šest dana kasnije uspjeli su ostvariti naum. 

Na današnji dan 1984. Jerzy je slavio svoju posljednju misu u mjestu Bydgoszcz oko 300 km od Varšave i unatoč nagovorima domaćina da prenoći ondje, kreće s vozačem natrag u Varšavu. Iste noći četvorica komunističkih agenata - Grzegorz Piotrowki, Leszek Pekala, Waldemar Chmielewski i njihov direktni nalogodavac, pukovnik Adam Pietruszka - pripadnici specijalne postrojbe tajne policije, maskirani kao prometna policija, zaustavljaju njegov automobil u mjestu Gorsk, gdje cesta prolazi kroz šumu. Popieluszka su onesvijestili i stavili u prtljažnik, a vozača vezali i poveli sa sobom. Putem vozač, premda svezan, uspijeva iskočiti iz auta i pobjeći im u šumu.

Pretučen do smrti

Nakon otmice su ga ubili nagnječivši mu lubanju udarcima palice. Doslovno je pretučen do smrti. Zavezali su mu kamen za noge a njegovo beživotno tijelo bacili u hladnu rijeku Vislu.

Leš je pronađen je 11 dana kasnije kad ga je izbacila Visla, nekih 150 km od mjesta otmice. Čak i prije no što je otkrivena vijest o Popieluszkovoj smrti poljska vlast je,  bojeći se nereda i pobuna koji bi mogli uslijediti nakon što se dozna za Popiełuszkovu sudbinu, postavila patrole u devet najvećih gradova u Poljskoj. Izdali su čak i upozorenje da će se prosvjednici kažnjavati visokim novčanim kaznama, pa čak i zatvorom. 

No kad se doznalo da je popularni svećenik ubijen nitko nije mogao zaustaviti narod. Vijest o njegovoj smrti poput bombe odjeknula je po cijeloj Poljskoj. Obdukcijom su utvrđene teške povrede uzrokovane zvjerskim mučenjem, za koje će službeni liječnik potvrditi da nikada prije takvo što nije vidio. 

Jerzy Popieluszko

Na njegov pogreb u Varšavu došlo je 250 tisuća ljudi. Čelniku Solidarnosti Lechu Walesu, dozvoljeno je, nakon više godina šutnje, reći nekoliko riječi.

Proglašen je blaženikom

Pod pritiskom domaće i svjetske javnosti a i kako bi umirili narod njegove, ubojice su uhićene i osuđene. No  unatoč zahtjevu državnog tužiteljstva za izricanje smrtne kazne, osuđeni su na višegodišnju robiju.
Ona je amnestijama komunističkih i postkomunističkih režima višekratno smanjivana pa su već odavno svi na slobodi, a nalogodavci nisu nikada otkriveni. 

Popieluszko je pokopan je u dvorištu crkve Svetog Stanislava Kostke u Varšavi, a njegov je grob je postao mjesto hodočašća. Dosad ga je posjetilo više od 20 milijuna ljudi.

Jerzy Popieluszko

Postupak za beatifikaciju je započeo 1997. i zaključen krajem 2009. sa dekretom Benedikta XVI. u kojem izjavljuje da je otac Jerzy Popieluszko ubijen iz mržnje prema vjeri. 
Papa Ivan Pavao II. kazao je da je on prvi mučenik komunističke Poljske, istinski prorok Europe, a njegovu žrtvu je opisao kao „ pobjedu života preko smrti“. Proglašen je blaženim u lipnju 2010. godine na trgu Pilsudski u Varšavi. Na ceremoniji beatifikacije bila je i njegova majka koja je samo nekoliko dana prije navršila punih sto godina života. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti