Obavijesti

News

Komentari 170

Bio je najveći francuski heroj, a onda se spetljao s Hitlerom...

Bio je najveći francuski heroj, a onda se spetljao s Hitlerom...
1

Zbog svojih vojnih postignuća u I. svjetskom ratu maršal Philippe Pétain smatran je herojem. No početkom II.svjetskog rata postaje bliski Hitlerov saveznik, šef tzv. Vichyjevske Francuske, vazalne države Trećeg Reicha

VIDEO

Philippea Pétaina u modernoj Francuskoj smatraju izdajicom svoga naroda. Riječ petenizam postao je tako francuski oblik riječi kvisling. Ovog francuskog maršala nakon Drugog svjetskog rata osudili su na smrt streljanjem zbog veleizdaje.

Ipak, tadašnji predsjednik Charles de Gaulle odlučio mu je poštedjeti život zbog njegovih poznih godina te je poslan u doživotni zatvor. Moguće da ga je poštedio i zbog toga što je de Gaulle nekad bio njegov vojnik u bitci za Verdun i što je maršal Petain sve do Drugog svjetskog rata slavljen kao jedan od najvećih heroja Francuske. De Gaulle je kao mladi časnik i nakon rata služio u vojsci pod Pétainom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, Philippe Pétain, rođen na današnji dan 1854., branio je u Prvom svjetskom ratu Verdun, simbol otpora Francuske. Mjesto s velikim psihološkim značenjem za Francuze. Verdun te 1916. ni pod koju cijenu nije smio pasti u ruke neprijatelja. Tamo je poginulo 162 tisuće Francuza koji su ga krvavo punih deset mjeseci branili i na kraju obranili. A upravo je Philippe Petain bio glavni zapovjednik, zaslužan da Verdun nije pao.

Šef marionetske državice

Međutim, najpoznatiji i najzloglasniji dio svoje karijere ostvario je Pétain tijekom Drugog svjetskog rata. Tada je pristao biti Hitlerova marioneta. Postao je šef  tzv. Vichyjevske Francuske, satelitske države Trećeg  Reicha. Taj dio Francuske, kojoj je glavni grad bio Vichy, 350 kilometara od Pariza, Nijemci nisu izravno okupirali, nego su mu dopustili da funkcionira kao svojevrsna vazalna država Trećeg Reicha. 

Pétain in Grenoble 1941 / Foto

Glasovanjem Nacionalne skupštine od 10. srpnja 1940. godine, Pétain je dobio skoro sve izvršne moći, te je proglašen "Predsjednikom skupštine", a ne predsjednikom Francuske. Pétain je vodio reakcionarni program zvan Révolution nationale, čiji je cilj bio "regeneracija (življavanje) Nacije".

Prihvatio i njemačke antisemitske zakone

U trenutku preuzimanja vlasti maršal je imao 84. godine, a njegova nova vlada bila je pod potpunom njemačkom vlašću te je prihvatila i njemačke antisemitske zakone te deportirala Židove u njemačke koncentracijske logore. Francuska policija tako je organizirala uhićenja i deportaciju Židova i ostalih koje je Treći Reich smatrao nepoželjnim.

  
Dolaskom savezničkih snaga Petain bježi prvo u Njemačku, a kraj rata dočekuje u Švicarskoj. Vraća se u De Gaullovu Francusku na suđenje za izdaju i kolaboraciju. Nakon završetka suđenja,  potpuno senilan, umire 1951. u zatvoru Fort de Pierre de Levée. Pokopan je na mornaričkom groblju pored zatvora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti