Obavijesti

News

Komentari 136

Bio je rob u Zagrebu: Pregazio me, izbio mi zube i prijetio mi...

Bio je rob u Zagrebu: Pregazio me, izbio mi zube i prijetio mi...
1

Unatoč strahu, 67-godišnji prosjak zvani Dragec u sudnici Općinskog suda u Zagrebu je svjedočio protiv svog bivšega gospodara Stjepana Jakovljeva (50)

VIDEO

Živio sam osam godina u stalnome strahu. Tukao me, zaključavao u stanu i tjerao da prosim za njega. Nebrojeno puta sam pokušao pobjeći, ali svaki put bi me našao i prebio, započeo je potresnu ispovijest Dragec (67).

Kaže kako je sada napokon slobodan i na sigurnom u prijateljevu stanu. Zatekli smo ga dok je pio prvu jutarnju kavu. Čist je, uredan i djeluje blago.

Na njegovu izmučenu licu, osim bora, još su vidljivi tragovi zlostavljanja. Stjepan Jakovljev (50), muškarac koji je optužen da ga je zatočio i tjerao da prosjači, razbio mu je usnicu i izbio nekoliko zuba. Dok razgovaramo, s vremena na vrijeme niz obraz mu klizne suza. Iako je njegov mučitelj iza rešetaka, Dragec i dalje živi i strahu i strepi što će biti kad Štefa puste iz zatvora. Upoznao ga je još 2002.

'Kad sam shvatio kakav je, već je bilo kasno'

- Bio je na odsluženju kazne u Gradiški s čovjekom kod kojeg sam stanovao. Jednog vikenda, kad je dobio izlaz, doveo je Štefa kući. On se kasnije odselio, a Štef je ostao sa mnom. U početku nisam slutio kakav je. On vam je veliki glumac. Krupan je čovjek, a ima bebi facu, tako da ne možete odmah prokužiti kakav je. Kad sam shvatio, već mi je bilo kasno - prisjetio se Dragec.

Slabo čuje i još slabije vidi, no potpuno je lucidan. U početku je, rekao je, za Stjepana prodavao robu na sajmovima.

- Uglavnom na Jakuševcu, ali i u Sesvetama, Samoboru. Uvijek je imao stare knjige, satove, alat i slično - kaže Dragec.

'Pregazio me automobilom'

Kad bi došla inspekcija, pitali su ga otkud mu roba. No Dragec nije znao. Odgovarao bi im da on samo prodaje za gazdu. Sve je bilo dobro dok Dragec nije prvi put pobjegao. Stjepan ga je ubrzo pronašao. Bilo je to u kolovozu 2005. godine.

Rekao mi je da će me, ako ću bježati, raskomadati i baciti u Savu. Znao sam da je lud i neuračunljiv. S njim nikada niste mogli znati na čemu ste, kaže 

- Ugurao me u auto i odvezao u šumu iznad Britanca gdje me išamarao. Pregazio me autom i slomio mi ključnu kost. Zato više nisam pokretan kao nekad - povjerio se Dragec.

Prijetnje su bile svakodnevica. Od straha se nekad pred drugima znao pomokriti u hlače.

- Jednom me odvezao do nasipa i pokazao mi veliku najlonsku vreću. Rekao mi je da će me, ako ću bježati, raskomadati i baciti u Savu. Znao sam da je lud i neuračunljiv. S njim nikada niste mogli znati na čemu ste - ispričao je i dodao da ga je jednom gađao vilicom, koja mu se zabila u čelo.

- Policija me privela najmanje 30 puta. Svaki put bi me odveli u postaju i uzeli mi kovanice, a potom me vodili na prekršajni sud. Štef se ljutio i pitao me: ‘Kako nisi znao da su policajci?’ Pa ne piše im na čelu tko su - jada se Dragec.

Prekršajni suci su obično bili dobri. Upamtio je sutkinju koja je policajcima rekla: “Zašto ste mi doveli ovog jadnika? Dovedite mi prave lopove!”. Čak mu je i vratila novac, no ispred suda ga je čekao Stjepan i oteo mu sve. U prosjeku mu je dnevnica bila od 700 do 900 kuna, no znao je isprositi i po 1000 kuna.

U osam godina isprosio mu milijun kuna

Jedne ga je godine za Veliku Gospu odveo na hodočašće u Mariju Bistricu. Za tri sata isprosio je 3500 kuna. Stjepanu je uvijek bilo premalo. U osam godina Dragec mu je namaknuo oko milijun kuna, sumnja odvjetništvo.

Stjepan je uzimao sav novac, samo bi mu dao cigarete i kupio sendvič ili sok. Od njegove zarade plaćao je unajmljeni stan u kojem su živjeli.

- Sastavili smo ugovor na moje ime. Najam i režije bili su 2400 kuna, a gdje je tek hrana. To sam sve ja morao zaraditi - priča nesretni Dragec.

Uzeo mu ključeve i osobnu kako ne bi bježao

Kako ne bi bježao, Stjepan mu je uzeo ključeve od stana i osobnu. Činilo mu se da nema izlaza. Kad je 2012. prvi put završio u bolnici i tamo ga je našao. Jednom je u bolnici dobio jednokratnu pomoć od 500 kuna, no ispred ga je dočekao Stjepan i to mu uzeo. Agonija je završila u rujnu 2013.

- Policija me uhitila na Držićevoj dok sam predavao novac. Rekli su da znaju sve o meni, da me prate od 2012. i pitali zašto sam šutio. Rekli su mi da iskreno odgovaram i da mi on više ništa ne može i ja sam tad sve ispričao - kaže Dragec.

Stjepana su uhitili te mu je u četvrtak počelo suđenje za trgovanje ljudima. Dragec je strahovao od susreta na sudu. Od stresa je u siječnju ponovno završio u bolnici. Ima visoki šećer i visoki tlak. Kako nema zdravstveno osiguranje, dobio je račun na više od 800 kuna. Dragec nije oduvijek bio na cesti. Imao je ženu i dva sina. Oni su odrasli i ima četvero unučadi. Nije ih, kaže, želio opterećivati svojom situacijom. Nekad je imao i dobar posao, no kad je tvrtka propala, nitko ga nije želio zaposliti s 50 godina. Do mirovine mu nedostaju četiri mjeseca staža.

Na početku suđenja Jakovljev ga nije ni pogledao

Prije ulaska u sudnicu u srijedu Stjepan Jakovljev (50) nije ni pogledao svoju žrtvu.

Na suđenje za trgovanje ljudima doveli su ga iz Remetinca, gdje je od siječnja u pritvoru. Terete ga da je osam godina muškarca, zvanog Dragec, prisiljavao da prosi za njega i od toga zaradio više od milijun kuna. Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu već na prvom ročištu suočili su se optuženi i njegova žrtva.

Ugurao me u auto i odveo u šumu iznad Britanca. Tamo me išamarao i rekao mi: ‘Ti ćeš prositi za mene!’. Poslije me još nekoliko puta istukao, a zato što nisam htio prositi za njega, izbio mi je nekoliko zubi i rasjekao usnicu, prisjetio se Dragec

- Ne osjećam se krivim - kazao je Jakovljev. Riječ je o ugostitelju rođenom u Sv. Ivanu Zelini. Ima nevjenčanu suprugu i jedno dijete (8), a trenutno je nezaposlen. Nema prijavljeno prebivalište ni osobnu iskaznicu, a otkrio je i da se protiv njega vodi još jedan postupak zbog prijetnje.

Nesretni Dragec, koji je, smatra odvjetništvo, Jakovljevu bio rob, ispričao je kako je sve počelo.

- Ugurao me u auto i odveo u šumu iznad Britanca. Tamo me išamarao i rekao mi: ‘Ti ćeš prositi za mene!’. Poslije me još nekoliko puta istukao, a zato što nisam htio prositi za njega, izbio mi je nekoliko zubi i rasjekao usnicu - prisjetio se Dragec.

Raditi je morao cijeli tjedan, od osam do 12 sati na dan, osim ako je bilo nevrijeme. Na dan je zaradio od 200 do 1200 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...