News

Komentari 40

Bio nevin u zatvoru, a odšteta mu manja nego Vasi za tekst

Bio nevin u zatvoru, a odšteta mu manja nego Vasi za tekst

Pocrnić je prijavio maloljetničku prostituciju u Domu za odgoj djece, a onda su mu nalijepili dijagnozu da je opasan za sebe i okolinu i strpali u pritvor gdje je ostao 152 dana

Dragutin Pocrnić je sredinom 2009. godine javno progovorio o maloljetničkoj prostituciju u Domu za odgoj djece i omladine u Osijeku, inače velikoj aferi o kojoj su pisali svi mediji u Hrvatskoj. Nakon toga je 29. lipnja 2009. pritvoren zbog lažnog prijavljivanja, te širenja lažnih i uznemirujućih glasina. Pritvoren je u Zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj u Zagrebu, gdje je nevin proveo 152 dana, sve do 27. studenog 2009. godine. 

Republika Hrvatska mu sada, prema presudi od 18. prosinca, mora isplatiti 30.400 kuna odštete i nadoknaditi sudske troškove u iznosu od 3.125 kuna, piše Telegram. No, do ove presude Pocrnić je prošao pravi pravosudni pakao.

Pocrnić je za prostituciju u domu saznao tako što je posjećivao svog malodobnog sina. Nekoliko djevojčica iz doma tražile su pomoć, jer su uvučene u lanac maloljetničke prostitucije. Podvođene su starijim muškarcima među kojima su, pričale su Pocrniću, bili i poznatiji Osječani, a za pružanje seksualnih usluga nagrađivane su s 50 kuna, bonovima za mobitel ili kutijama cigareta, piše Telegram.

Djevojčice su tijekom istrage osječkoj policiji potvrdile priču, ali kad je afera pukla, inspektor koji je vodio istragu je skinut sa slučaja, tadašnji glasnogovornik policije Krunoslav Borovec izjavljuje da je priča izmišljena, a Pocrnić je istog dana uhićen i pritvoren.

Nalijepili su mu dijagnozu da je opasan za sebe i okolinu i strpali ga u zatvorsku bolnicu, gdje je noći, među ostalima, provodio i s ubojicama.  Tijekom boravka u pritvoru nekoliko je puta podvrgnut psihijatrijskom vještačenju, što u Popovači, što u Vrapču, no dijagnoza da je opasan po sebe i okolinu nije potvrđena, navodi Telegram.

Čudan slučaj završio je tako da je pušten kući kad se stišala cijela priča, a svih optužbi radi kojih je pritvoren, sud ga je oslobodio 2015. godine. Pocrnić  nije dobio traženu odštetu od 60.800 kuna, veću duplo manje. Telegram pak podsjeća da je Milijan Brkić radi jednog novinskog teksta dobio odštetu od 40.000 kuna, dok je Pocrnić za 152 dana provedena u pritvoru s ubojicama ni kriv ni dužan dobio 10.000 kuna manje.

Najčitaniji članci