Obavijesti

News

Komentari 4

'Bio sam na respiratoru četiri dana. Sada čekam kućni pa ću ići doma. Pazite na nas rizične'

'Bio sam na respiratoru četiri dana. Sada čekam kućni pa ću ići doma. Pazite na nas rizične'

Književnik Jan Bolić , poznat po svojim pozitivnim, vedrim objavama na društvenim mrežama, dobio je koronu i završio na respiratoru u KBC-u Rijeka. Zahvaljuje bolnici na svemu što su učinili

VIDEO

Sad sam dobro, i zaista sretan što je sve prošlo kako treba. Zahvalan sam liječničkom timu, i svim ovim divnim ljudima sa intenzivne neurologije KBC-a Rijeka, ali i cijeloj Klinici za neurologiju, toliko su susretljivi - dozvolili su mami da bude pored mene cijelo vrijeme, s obzirom da sam specifičan slučaj, rekao nam je Jan Bolić (27), riječki književnik i, ništa manje, čovjek koji unatoč svojoj progresivnoj bolesti, spinalnoj mišićnoj atrofiji - nas zdrave i pokretne uči kako se, i koliko veseliti životu. Jan je u riječkoj bolnici, oporavlja se od korone, čiji su simptomi bili slabi, no dovoljni da ga, zbog osnovne bolesti koju ima, dovede u jako teško stanje u kojem je ovih dana bio. Na respiratoru je disao četiri dana, sad čeka na kućni respirator kako bi mogao biti otpušten iz KBC-a. Kod kuće će, do potpunog oporavka, taj respirator biti pomoć kad mu bude trebala.

Ne može još pričati, kratko si "tipkamo", pitamo ga kako je, a on prvo poručuje koliko je zahvalan bolnici.

- Zaista ne znam kako, i koliko zahvaliti cijeloj bolničkoj ekipi što su odobrili da mama bude sa mnom cijelo vrijeme, toliko su susretljivi, zahvaljuje Jan. Baš neposredno prije nego što će dobiti koronu, na društvenim je mrežama pisao kako je krajnje nefer, i zabrinjavajuće da osobe poput njega, 24 sata ovisne o tuđoj pomoći, ne mogu dobiti zamjenu za tu pomoć, ako se osoba koja brine o njima razboli. 

- Mama je pokupila koronu, dobila je temperaturu, visoku temperaturu, i osjećala je nemoć. Ja bježim od korone kao vrag od tamjana, a na kraju mi je kući došla! Mogao bi netko od vladajućih ovo pročitati...Znači, ako moja mama ima koronu, a brine o meni kao rizičnom sinu koji treba pomoć 24 sata dnevno, ona se od mene ne može izolirati, kako bi rizik od zaraze za mene bio manji. Jer, o meni nema tko brinuti dok je ona bolesna, napisao je Jan na društvenim mrežama na Badnjak. 

- Država bi trebala osigurati pomoć u takvim situacijama! Ali, dok to kod nas zaživi, proći će još 20 godina, zaključio je, s razlogom. I dodao još nešto jako važno: "Mislite na druge, ako ste se kretali u gužvi, nemojte prilaziti nama, ljudima koji smo u rizičnoj skupini. Nemojte koristiti dizala, uvijek u njima može biti netko poput mene..", zamolio je Jan urbi et orbi. 

Na Božić nam je ovako poručio: "Ne trebate imati savršen bor, skupe poklone ispod njega, brdo hrane... Ne opterećujte se onime što niste stigli napraviti. Budite s onima koji su vaš svijet, činite dobra djela, budite na strani mira i dobrote!, napisao je. 

Svaka njegova objava na društvenim mrežama, gdje je vrlo aktivan, poziv je na ljubav, prema svima i svemu, molba da budemo zainteresiraniji za svoj život, i bolji ljudi. 

Na Staru godinu je zahvalio svojim čitateljima, svima koji podržavaju njegov rad, njegova zadnja u nizu knjiga "Štakori" postigla je uspjeh kao ni jedna prije toga, rekao je. Bolić uspijeva pisati jednim prstom koji još uvijek može micati, tako stvarajući književna djela. Dosad je objavio četiri knjige – zbirku poezije “Trenutci” (2016.), zbirku poezije i proznih zapisa „Može biti lijepo“ (2017.)  kriminalistički roman „Težina stvarnosti“ (2018.),  koji je 2019. objavljen i u drugom izdanju, nedavno i "Štakore", svoj drugi, također krim-roman. I na društvenim mrežama redovito objavljuje pjesme i priče. 

Rijeka: Jan Bolić napisao kriminalistički roman

Aktivan je član udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije i član Udruge roditelja vitalno ugrožene djece „Kolibrić“. Bez pisanja, kaže, ne bi mogao živjeti, i pisat će dok god "i samo jedan kapak bude mogao pomicati". Janu, koji inače pršti od života od Nove godine je jako teško.

- Bilo je jako teško ovih dana. Moja se pluća, zbog bolesti, lako naviknu da netko odnosno nešto drugo diše umjesto njih pa je skidanje s respiratora bilo teško. Ali ja sam uporan k'o magarac, nisam htio biti na aparatu, dodaje Jan. Dobit će kućni respirator kako bi ga koristio po potrebi, nada se izlasku iz bolnice čim aparat stigne. 

Jan Bolić napisao petu knjigu: Motiviraju me oni koji me prate
Jan Bolić napisao petu knjigu: Motiviraju me oni koji me prate

- Dragi moji, živ sam! Nije me bilo neko vrijeme, što nije moj običaj!, objavio je na FB profilu danas. Dobro se, piše, držao do 1. siječnja, kad više nije imao snage, i otišli su na Hitnu, odakle su ga odmah prebacili na intenzivnu skrb neurologije. Tamo su ga stavili na respirator da mu se tijelo ne muči s disanjem, stigao je na vrijeme. 

- Danas sam dobro, polako vraćam fizičku snagu, sjednem na sat-dva pa opet legnem. Imali smo zaista teške trenutke no oni su iza nas...Znate da sam naučio biti ful aktivan, ovo mi je baš teško palo, ali sam dobro, i to je najvažnije, poručio je Jan. Svima zahvaljuje što su bili uz njega. 

- Maštam o pečenoj kokici i Coca-Coli, vedro će ovaj veliki ljubitelj ovog pića. "Sve vas volim", poručuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa