News

Komentari 1252

Izborni dan: Redovi u Mostaru, veća izlaznost, sumnjivi SMS...

Izborni dan: Redovi u Mostaru, veća izlaznost, sumnjivi SMS...

Otvorena su sva biračka mjesta. Jedno biračko mjesto u Zagrebu kasnilo je s otvaranjem. Razlog kašnjenja tehničke je naravi, brzo je riješen i nije uzrokovao nikakav zastoj u glasovanju, rečeno je u DIP-u...

Hrvatski birači u drugom izbornom krugu odlučuju hoće li u idućih pet godina na  čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

UKLJUČI SE U PRIJENOS UŽIVO:

Pravo birati ima 3.860.000 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug

17:19 HAKOM je blokirao broj s kojeg je poslan SMS za kupnju glasova. Saznajte više...

17:05 U BiH 46 posto više glasača, a u Zadru i Šibeniku po 7 posto! Saznajte više...

17:02 U Mostaru i dalje redovi na glasanju za predsjednika Hrvatske. Saznajte više...

16:58 Nastavila se veća izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora. Državno izborno povjerenstvo je objavilo da je do 16.30 na birališta izašlo 43.52% posto birača. Saznajte više...

15:40 Gong objavio da se društvenim mrežama širi poruka koja sugerira moguću kupovinu glasova. Slučaj su proslijedili DIP-u. Saznajte više...

12.30 U Mostaru su i dalje goleme gužve.

12.00 Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 11.30 sati je glasovalo 18,87 posto, za razliku od prvog kruga kada je izašlo 15,75 posto.

11.00 Na biračko mjesto stigla je i Kolinda Grabar Kitarović.

POGLEDAJTE VIDEO:

10.45 Milanović je verbalno napadnut na biralištu. 

- Zvat ću policiju, ovo nije slučajno - rekao je Milanović.

POGLEDAJTE VIDEO:

10.30 Zoran Milanović došao je dati svoj glas na biralište OŠ Petra Zrinskog.

9.00 Glasao je i Andrej Plenković.

8.40 U Splitu je osvanuo uvredljiv grafit na biračkom mjestu osnovne škole Mejaši.

8.00 Jedno biračko mjesto u Zagrebu kasnilo je s otvaranjem. Razlog kašnjenja tehničke je naravi, brzo je riješen i nije uzrokovao nikakav zastoj u glasovanju, rečeno je u DIP-u.

7.10 Među prvima je glasao Milan Bandić koji je stigao u društvu supruge Vesne i psa Rudija.

7.00 Birališta su otvorena.

POGLEDAJTE VIDEO: U Mostar je pristiglo stotinu birača i prije 7 sati kako bi dočekali otvaranje biračkog mjesta.

Na pitanje o razlozima za gotovo 5000 više birača u drugom krugu nego što ih je bilo u prvom, Lovrin kaže da popis birača utvrđuje Ministarstvo uprave. Rekla je da DIP ne nalazi ništa neobično u toj brojci jer je tu prije svega 3000 dodatno aktivno registriranih, onih koji su se prijavili da će biti birači u inozemstvu. Dodaje da je moguće da je netko u dva tjedna postao punoljetan, da oni koji su glasali s "plavom potvrdom" jer nisu imali važeću osobnu iskaznicu u međuvremenu su izvadili važeću osobnu iskaznicu, prenosi N1.

- Oko 14.500 osoba se prethodno registriralo za glasanje u inozemstvu i tu je povećanje oko 2800 u odnosu na prvi krug. Otišli su ljudi na zimovanje, ali treba imati na umu da je primjerice u Austriji jedino moguće glasati u Beču - rekla je.

DIP poziva birače na birališta

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo ih je da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

- Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti - rekla je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Naglasila je da će nedjeljni izbori biti provedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

- Sigurna sam da će i drugi izborni krug biti proveden profesionalno i na transparentan način kao što je proveden i prvi - rekla je potpredsjednica DIP-a, navodeći kako to potvrđuje i podatak da na izbore nije bilo prigovora, iako ih se moglo očekivati s obzirom da se u prvom krugu natjecalo čak 11 predsjedničkih kandidata.

Za izbore je sve spremno

Za drugi izborni krug je sve spremno, tiskani su i distribuirani glasački listići i ostali izborni materijal, glasovanje u nedjelju, od 7 do 19 sati, može krenuti.

Kao i u prvom krugu, birači će moći glasovati na ukupno 6.533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124,  od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Istočna Australija prva će otvoriti birališta za izbore, već u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednji će to učiniti Los Angeles u nedjelju u 16 sati, po našem vremenu. 

Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu. Najviše je HDZ-ovih, preko 14 tisuća, SDP-ovih je gotovo 9 tisuća, HSS-ovih 344 itd.

Uzme li se broj biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, svako će, u prosjeku, promatrati 3, 7, odnosno 1, 7 promatrača.

I u provedbi izbora sudjelovat će velik broj osoba, samo kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, njih oko 45 tisuća.

Prvi izborni rezultati u 20 sati

Prve rezultate drugog izbornog kruga, DIP će objaviti u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih 10, kako je to bilo u prvom krugu.

U nedjelju imamo samo dva kandidata, pa će posao biračkih odbora biti kraći, jer će brže prebrojiti glasove, sastaviti zapisnike, odnijeti izborni materijal u nadležno izborno povjerenstvo gdje će se unositi rezultati, pojasnila je Fabijančić-Križanić.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabrat će se u drugom krugu, jer u prvom, 22. prosinca nitko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasovali. U drugi krug ušlo je dvoje kandidata sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović, jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Najčitaniji članci