Obavijesti

News

Komentari 547

Biskupi protiv Vlade: Hrvatska se pokušava staviti na bubanj!

Biskupi protiv Vlade: Hrvatska se pokušava staviti na bubanj!
4

Biskupi i predstavnici Matice Hrvatske su protiv zakona kojim bi se šume i vode izdvojile iz javnih dobara. Vlado Košić je ponovio da je Hrvatska stavljena na bubanj

VIDEO

Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" u utorak je izrazila nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o strateškim investicijskim projektima. Izjavu podržava i Matica hrvatska. Naglasili su kako bi hrvatski narod mogao ostati obespravljen ako se prodaju i u koncesiju stave prirodna i materijalna dobra, kao što su vode, more, poljoprivredna zemljišta i tvornice i tvrtke.

- Hrvatska se pokušava staviti na bubanj. Nedopustivo je da jedan naraštaj rasprodaje dobra koja pripadaju svim naraštajima. Isto je tako neprihvatljivo da se u zakonu predviđa mogućnost izravne pogodbe - rekao je Neven Šimac iz "Iustitije et pax". Dodao je i da je javna rasprava koja traje samo deset dana nepotpuna te traže da se produži barem za mjesec dana, kako bi svi zainteresirani mogli pridonijeti prijedlogu Zakona.

- Želimo da se u Zakon stavi mogućnost odlučivanja na referendumu o ovim prevažnim pitanjima - rekao je Šimac. 

"Iustitia et pax" smatra da nema kontradiktornosti u njihovom protivljenju ovom Zakonu i podržavanju investicija koje bi pokrenule gospodarstvo i smanjile nezaposlenost.

- Naravno da podržavamo investicije, ali smo protiv prodaje dobara i koncesija. Zasigurno se može pronaći učinkovit model upravljanja - rekao je Šimac. 

Zakonu se protivi i Matica hrvatska, a njezin potpredsjednik Stjepan Sučić rekao je da će se cijelo članstvo Matice organizirati u očuvanju hrvatske baštine.

- Uvjeren sam da se Sabor neće oglušiti na ove zahtjeve. Sada je vrijeme da sačuvamo Hrvatsku i njezinu najveću vrijednost. Hrvatski građani ne smiju ostati bez glasa, moramo reći što mislimo - rekao je Sučić.

Javna rasprava o Zakonu o strateškim projektima Republike Hrvatske završava u srijedu, 23. siječnja.

HDZ: Šume i vode su nacionalno blago

Na odluku Vlade osvrnuo se i Nacionalni odbor za gospodarstvo HDZ-a. Ukazali su da će Zakon omogućiti prodaju javnih dobara privatnim investitorima poput šuma, voda, cesta, poljoprivrednog zemljišta i ostalih nekretnina u vlasništvu države - ne bi li time Kukuriku koalicija pokrenula investicijski ciklus.

Poručili su kako Vlada donošenjem ovog Zakona o "privilegiranim investicijama ne želi rješavati ključno pitanje neučinkovite i spore administracije, pa desetke tisuća obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, čija ulaganja neće biti na razini 150 milijuna kuna osuđuje na birokratske prepreke, tromu i neefikasnu administraciju". Zakon je stoga, dodaju, posljedica nefunkcioniranja ukupnog sustava, u kojem ništa ne funkcionira bez ministarske intervencije iz Zagreba.

>>> Cijelo priopćenje pročitajte OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 547
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.