Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
48 komentara

Biskupija objavila fotografije uništenja katedrale i dvora

Šteta je velika, posljedice su se djelomično sanirale, a sada tek slijedi glavni dio posla renovacije i obnove pogođenih elemenata. U obnovi će pomoći i hrvatska vojska, koja trenutno seli knjižnicu na Kaptolu

Foto: Zagrebačka nadbiskupija
48 komentara

Razorni potres u Zagrebu ostavio je traga na velikom broju zgrada užeg i šireg centra, koji je najviše pogođen udarom magnitude 5,3 stupnjeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Oštećene su brojne znamenitosti glavnog grada Republike Hrvatske, stambene i zgrade institucija, a danak najjačeg potresa posljednjih 140 godina platila je i Zagrebačka katedrala.

S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ koji je oštetio krov i Nadbiskupskog dvora koji je pretrpio veću štetu nago sama katedrala.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Foto: Picasa

Šteta je velika, posljedice su se djelomično sanirale, a sada tek slijedi glavni dio posla renovacije i obnove pogođenih elemenata.

- Nadbiskupski dvor jako je oštećen. Sve je razbacano na sve strane, u velikom smo šoku - rekao je nakon potresa rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.

HV izmješta knjižnicu Franjevačkoga samostana na Kaptolu

Petnaestak pripadnika Hrvatske vojske angažirano je na pružanju pomoći u izmještanju knjižnice i arhivskog gradiva iz prostorija Samostana sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, jednog od najstarijih samostana u Hrvatskoj, koji je oštećen u potresu.

Iz Ministarstva obrane u srijedu su priopćili kako su od jučer na evakuaciji samostana angažirani pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Prema nepotvrđenoj tradiciji, ističu, osnutak samostana vezan je uz boravak sv. Franje Asiškoga u hrvatskim krajevima.

Prenose upozorenje franjevca Mate Bašića da tornju prijeti urušavanje te da velika oštećenja na crkvi i samostanu predstavljaju ugrozu za ljudske živote i okolinu.

Zagreb: Sanacija centra grada nakon jučerašnjeg potresa | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Zahvaljujući Hrvatskoj vojsci samostan se evakuira - istaknuo je fra Bašić i dodao kako je prvo evakuirano oko pedesetak franjevaca koji su sada na sigurnom.

Hrvatska vojska, navodi, sada evakuira stvari kako bi se samostan mogao što prije zapečatiti i početi raditi na sanaciji štete, a danas evakuiraju samostansku knjižnicu s ljubavlju i zdušno jer su svjesni problematike stanja u kojem se nalazi samostan.

Bašić kaže da se evakuacija provodi na stručan način i pod budnim okom konzervatora.

- Ovaj samostan je duhovna žila kucavica ovoga grada, no ne trebamo biti žalosni i izgubiti nadu - rekao je i dodao kako se ovih dana treba odgovorno ponašati jedni prema drugima i zbog koronavirusa te ostalih nedaća koje su nas snašle.

Tema: Potres u Zagrebu

Možda vas zanima i ovo:
Message