Obavijesti

News

Komentari 46

Biti ili ne biti: Jedni viču ne, drugi viču da, reforma upitna

Biti ili ne biti: Jedni viču ne, drugi viču da, reforma upitna
4

Struka je podijeljena. Dio podupire reformu, dio ima primjedbe koje se daju ispraviti. Fizički odsjek PMF-a smatra da država nije spremna čak ni za eksperimentalnu fazu...

VIDEO

Hrvatska škola potiče pokoravanje autoritetima, učenje napamet i idealna je za ‘biflante’. Mi smo u dvorani Stjepana Radića, sjetite ga se, ovo su njegove riječi, rekao je Boris Jokić.

Voditelj ekspertne skupine za cjelovitu kurikularnu reformu u utorak je pred saborskim Odborom za obrazovanje odradio prezentaciju. Na njoj su bili zastupnici, stručnjaci i predstavnici udruga, a stigao je i resorni ministar Predrag Šustar.

- Čeka nas velik posao, vremena je sve manje. Nadam se da će nam koristiti vaše preporuke - rekao je Šustar ne osvrćući se na početak eksperimentalne faze reforme.

Na to se osvrnuo Jokić.

- Odgoda ovoga plana za jednu godinu nije problematična, ali gašenje jest. Potrebna je jasna politička podrška jer su odgoj i obrazovanje predugo zanemarivani - rekao je Jokić.

SDP-u odgoda nije prihvatljiva.

- Odgađati bi bila samo jedna izlika da to ne učinimo. Moj je zaključak jasna podrška kurikularnoj reformi bez ikakve odgode - rekao je Željko Jovanović (SDP). Predsjednica Odbora Gordana Rusak istaknula je da o ovoj temi treba govoriti struka, pa su i oni dobili priliku.

- U radnim skupinama bili smo pod pritiskom da to napravimo na vrijeme, no to je bilo produktivno - rekao je profesor Neven Budak, koji je i sam radio na reformi, baš kao i dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo.

- Definitivno smo svi za reformu. No prije nastavka trebali bismo ugraditi superviziju svih dokumenata na razini struke i odgovoriti na pitanje po kojim su kriterijima odabirane stručne radne skupine - rekao je Prskalo. Jokić je naglasio da “nitko ne smatra da su ovo savršeni dokumenti i da ih ne treba dorađivati”. Rusak je poručila: “Kurikularna reforma da, ali brzina nauštrb kvalitete ne”. Kritiku je uputio Matko Glunčić s PMF-a.

- Moj stav je da nije spremna ni za eksperimentalnu fazu. Ide se prema konceptu svaštarenja, a učenje bi trebalo biti dubinsko - rekao je Glunčić.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke