Bivši francuski predsjednik Valéry Giscard d'Estaing (94) od ponedjeljka je predmet istrage u Parizu zbog seksualne agresije, slijedom tužbe njemačke novinarke koja ga optužuje da joj je dodirivao stražnjicu prilikom intervjua koncem 2018.

Ann-Kathrin Stracke, 37-godišnja novinarka njemačke javne televizije WDR, podnijela je tužbu 10. ožujka protiv bivšeg francuskog predsjednika, optužujući ga da joj je tri puta položio ruku na stražnjicu prilikom intervjua u svojem pariškom uredu.

Tužiteljstvo u Parizu u ponedjeljak je objavilo da je otvorilo istragu zbog „seksualne agresije”.

Odvjetnik bivšeg predsjednika nije imao komentara.

Stracke je izrazila zadovoljstvo što je istraga otvorena i poručila da je spremna surađivati.

- Odlučila sam ispričati svoju priču jer mislim da ljudi moraju znati da je bivši francuski predsjednik seksualno uznemiravao novinarku, odnosno mene, nakon intervjua - rekla je, potvrdivši pisanje Le Mondea i njemačkog dnevnika Süddeutsche Zeitunga o tom slučaju.

Događaj se navodno zbio 18. prosinca 2018. prilikom intervjua u povodu 100 godina rođenja Helmuta Schmidta, bivšeg njemačkog kancelara s kojim je Giscard d'Estaing surađivao dok je bio predsjednik.

- Nakon intervjua, upitala sam mogu li se s fotografirati s g. d'Estaingom i svojim kolegama. Fotografirala nas je njegova pomoćnica koja je bila u prostoriji. Stajala sam mu s lijeve strane za vrijeme fotografiranja, on je stavio ruku na moj struk s moje lijeve strane i potom je spustio na stražnjicu i ondje zaustavio - rekla je za AFP.

To se navodno ponovilo još dva puta odmah nakon toga, tijekom snimanja druge fotografije i dok joj je bivši predsjednik pokazivao svoje stare fotografije s drugim šefovima država i svojom obitelji.

- Ponovno sam pokušala odgurnuti ga, ali nisam uspjela - kazala je. 

Ne bi li se izvukla iz te neugodne situacije koju je opisala kao „jako ponižavajuću”, ona tvrdi da joj je u pomoć pritekao karmerman koji mu je pokušao skrenuti pozornost srušivši svjetiljku i postavivši stolicu između njih dvoje.

Ohrabrena svojim poslodavcem WDR-om, ona je prvo pismo svojih odvjetnika poslala uredu bivšeg predsjednika u lipnju 2019.

Gotovo godinu dana nakon incidenta, ohrabrena pokretom #MeToo protiv spolnog uznemiravanja, odlučila je podignuti tužbi i javno progovoriti.

U travnju, prije otkrića afere, WDR je ponovno kontaktirao ured Valéryja Giscarda d'Estainga kako bi zatražio objašnjenje, ali ga nije dobio.