News

Komentari 28

Bivši ruski veleposlanik u RH: 'Vjerujem u mudrost vaše Vlade i Grlića Radmana, poštujem ga'

Bivši ruski veleposlanik u RH: 'Vjerujem u mudrost vaše Vlade i Grlića Radmana, poštujem ga'

Siguran sam da je odluka donesena pod pritiskom Bruxellesa, jer Hrvatska je jedna od zadnjih zemalja EU-a koja je donijela takvu odluku, rekao je Anvar Azimov

Bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov za RTL je komentirao odluku Hrvatske da rusko veleposlanstvo ostaje bez 18 diplomata i šestero članova tehničkog osoblja koji imaju rok od dva tjedna da napuste Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO:

To znači da u ruskom veleposlanstvu ostaje samo petero diplomata i sedmero tehničara. Što ovo protjerivanje znači i koju poruku je Hrvatska poslala?

- Da više ne želi imati srdačne odnose s Ruskom Federacijom, da smo mi zapravo na suprotnim stranama, gotovo da smo u ratu - kazao je bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Azimov žali što se donijela takva, kaže, dramatična odluka.

- Siguran sam da je odluka donesena pod pritiskom Bruxellesa, jer Hrvatska je jedna od zadnjih zemalja EU-a koja je donijela takvu odluku. To pokazuje da nije bilo lako to odlučiti - rekao je Azimov.

Istaknuo je kako će Rusija uzvratiti jednakom mjerom, a u Moskvi je tek petero hrvatskih diplomata i sedmero tehničkog osoblja.

- Žao mi je, ali većina hrvatskih diplomata morat će napustiti moju zemlju. Ne nećemo zatvarati veleposlanstvo - dodaje Azimov.

Tvrdi da je očekivao kako će Hrvatska podržati Rusiju u borbi protiv nacista. No, Azimov, ne zamjera Vladi, kao ni ministru Radmanu.

- Vjerujem u mudrost vaše Vlade i vašeg cijenjenog ministra vanjskih poslova Radmana kojeg vrlo poštujem, koji je veliki profesionalac i veliki prijatelj Ruske Federacije - kaže Azimov.

-Ovo protjerivanje diplomata je samo podsjetnik do koje je mjere zapad odlučio suprotstaviti se Rusiji, i ja mislim da je to naznaka odluke SAD i globalnog zapada da će inzistirati da se rat u Ukrajini vodi dok Rusija ne bude  poražena - zaključio je.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u ponedjeljak ruskog veleposlanika Andreja Nesterenka na razgovor i uručilo mu prosvjednu notu zbog invazije na Ukrajinu. Hrvatska je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.