Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
128 komentara

Preminuo Josip Friščić: 'Jedan od najpoštenijih političara...'

Nakon duge i teške bolesti Friščić je umro noćas u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek. Friščić je rođen 15. kolovoza 1949. u Subotici Podravskoj

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nakon duge i teške bolesti preminuo je Josip Friščić (66), nekadašnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i župan Koprivničko-križevačke županije, javlja portal epodravina.  Friščić je umro noćas u  koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek. Imao je 66. godina.

'Bio je jedan od najpoštenijih političara u Hrvatskoj'

Frišćić je bio jedan od "stare garde" hrvatskih političara koji je sudjelovao i u stvaranju nezavisne Hrvatske. Suradnici ga opisuju kao iznimno skromnog, poštenog čovjeka.

- Definitivno je bio jedan od najpoštenijh političara u Hrvatskoj. Svakome je želio dobro i pomoći, a to je ponekad veoma teško u politici. Uvijek je bio za razgovor, našao vremena za svakoga – kaže Nenad Matić, predsjednik zagrebačkog HSS-a koji je Friščiću u stranci bio glavni tajnik.

Frišćić je volio nogomet koji je promicao. Njegova Podravina mu je uvijek bila u srcu i uvijek se zalagao za njen probitak. Preminuo je od rijetkog oblika raka. Posljednjih dana je bio u veoma teškom stanju. 

Nije patio na statusne simbole, novac i prestiž

Ovaj Podravac je jedan od rijetkih koji nije patio na statusne simbole, novac i prestiž. Čak i kada je obnašao najviše funkcije u Vladi, zadržao je tu skromnost. Nije se gurao u Nadzorne odbore i na funkcije, nije politiku koristio za osobne probitke sebe i svoje obitelji. 

Nije pio alkohol, ali nije se mogao odreći cigarete i gaziranih napitaka. 

Životopis Josipa Friščića

Josip Friščić rođen je 15. kolovoza 1949. godine u Subotici Podravskoj.

Svoju političku karijeru započinje u Hrvatskoj seljačkoj stranci 1992. godine. Od 1998. do 2002. obnaša dužnost potpredsjednika HSS-a. Predsjednik Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije postaje 2000. godine.

Mandat koprivničko-križevačkog župana obnašao je dva puta i to od 2001. te od 2005. godine.

Za zastupnika Hrvatskog sabora izabran je 2003. i 2007. godine, a godinu kasnije postaje njegovim potpredsjednikom i na toj dužnosti ostaje do 2011. godine.

Za predsjednika HSS-a izabran je 2005. i 2008. godine, a tu funkciju prestaje obnašati 2012. godine kada ga na čelu stranke zamjenjuje Branko Hrg.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message