News

Komentari 251

Bivši učenik dobio 100.000 kn jer su ga zlostavljali u školi

Bivši učenik dobio 100.000 kn jer su ga zlostavljali u školi

Vijeće bjelovarskog Županijskog suda potvrdilo je presudu Općinskog suda kojom je škola iz Bjelovara dužna isplatiti bivšem učeniku Ivanu Buljanu 100.000 kuna

Vijeće bjelovarskog Županijskog suda potvrdilo je presudu Općinskog suda kojom je II. osnovna škola iz Bjelovara dužna isplatiti bivšem učeniku Ivanu Buljanu 100.000 kuna uvećanih za kamate zbog zlostavljanja koje je doživljavao od školskih “kolega”.

Županijski sud navodi da je zlostavljanje trajalo godinu i dva mjeseca, a sudski postupak se oduljio na nekoliko godina jer su bili uključeni i brojni vještaci.

Ivan se s obitelji 2008. godine iz Vukovara doselio u okolicu Bjelovara te upisao u 6. razred II. osnovne škole. Sve je počelo u drugom polugodištu.

- Prvo su mi se počeli rugati kako sam iz siromašne obitelji i da nemam ništa pošteno na sebi. Govorili su da ja i obitelj ne živimo u kući, nego u običnoj rupi. Kad ni na to nisam reagirao, onda su me počeli i fizički zlostavljati - prisjeća se Ivan događaja od prije šest godina.

Ne samo dječaci, nego su i djevojčice zauzele neprijateljski stav prema kolegi. Kad su se zasitili verbalnog maltretiranja, zlostavljači su krenuli korak dalje.

- Počeli su me vješati za ormar, ubadali su me i tukli velikim šestarom. Micao sam se od njih, ali nisam im mogao pobjeći jer su me lovili. Svako školsko zvono koje je označavalo kraj sata za mene je bila mora jer sam znao što me čeka. Mama je gotovo svaki dan dolazila u školu i tražila da se to prekine, ali u školi su ili bili gluhi ili nemoćni - kaže Ivan, koji se nakon osnovne povremeno susreće sa zlostavljačima, ali ga sad ne diraju. 

Sve je izašlo na svjetlo 2010. kad su objavljene snimke na YouTubeu o zlostavljanju “malog Ivana”. Tada su se umiješale inspekcije i slučaj je izašao u javnost, a “hrabri” zlostavljači su “podvili rep” i napokon pustili Ivana.

- Mislim da se to moglo spriječiti da su u školi pokazali razumijevanje za mojega sina - smatra Ivanova majka Biljana.

Ravnateljica škole Davorka Bačeković - Mitrović, koja je “naslijedila” slučaj, rekla je da će škola uložiti zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu jer je riječ o presedanu. Dodala je da će se novčana kazna odraziti na školski standard gotovo 700 učenika. I zastupnik Buljanovih, odvjetnik Vladimir Gredelj, uložit će zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu jer nije zadovoljan izrečenom naknadom. Kaže da naši sudovi ne primjenjuju praksu Europskog suda za ljudska prava.

Najčitaniji članci