News

Komentari 876

Bivši vlasnici kuće u kojoj živi Žinić: 'Majci su dali crnu vreću s dokumentima i zatvorili vrata'

Bivši vlasnici kuće u kojoj živi Žinić: 'Majci su dali crnu vreću s dokumentima i zatvorili vrata'

KAKO SE UGNIJEZDIO ŽUPAN IVO Jovan Paspalj bio je vlasnik kuće u Glini u kojoj trenutno živi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Pronašli smo njegovu suprugu i rođaka i razgovarali s njima

Pronašli smo obitelj Paspalj koja je bila vlasnik kuće u Runjaninovoj prije nego što se u nju uselio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić s obitelji.

Pogledajte video: 24sata otkrila priču o Žiniću

Ekskluzivno otkriće

Podsjetimo, 24sata su ekskluzivno objavila seriju otkrića o županu i načinu na koji je 25 godina živio u državnoj kući u Glini.

Kroz 25 godina, od 1995. godine, Žinić je u dodijeljenoj kući na adresi Runjaninova 7 prebivao plaćajući sitnu najamninu od 100 kuna mjesečno, a od 2008. godine nije plaćao ništa.

U međuvremenu je zatajio u imovinskoj kartici da je suvlasnik velikog imanja u Marinbrodu, samo nekoliko kilometara od Runjaninove. Ovo otkriće je važno jer, s obzirom na to da ima nekretninu u Marinbrodu, po zakonu ne može od države dobiti drugu nekretninu na dar. Ukratko, više neće imati pravo na dodijeljenu kuću u Glini.

Nuđenje novca

Razgovarali smo s gospođom Paspalj, suprugom pokojnog gospodina Jovana Paspalja, bivšeg vlasnika kuće u Runjaninovoj. Opisala nam je što se tad događalo u Glini.

- Kad je moja majka došla oko 1996. godine da zamoli gospođu Nenu, Ivinu suprugu, koju otprije jako dobro poznajemo, da joj preda neke stvari iz kuće, ona je otvorila vrata i rekla joj: ‘Čekaj tu na ulazu’. Donijela joj je jednu crnu vreću s tavana u kojoj su bile dječje diplome, štedne knjižice i ostali dokumenti, bacila joj je to na vrata i zatvorila. Nije je pustila u kuću - kaže nam gospođa Paspalj.

Obitelji Paspalj inicijalno je ponuđeno, kažu, 50 tisuća maraka, što su odbili, a gospođa Paspalj kaže da je i Žinić osobno nazvao i ponudio taj novac. Odbili su. Zatim im je država ponudila 80 tisuća maraka i to su prihvatili. Ugovor je, kažu, potpisan početkom 2000. godine.

Cijenjena obitelj

Također, razgovarali smo s još jednim članom obitelji Paspalj.

Radomir Paspalj i pokojni Jovan bili su od dva brata djeca, prvi rođaci. Radomir (68) ostao je u Majskim Poljanama sa suprugom Radojkom.

Ispričao nam je da je njegov rođak bio imućan čovjek, inženjer u tadašnjoj glinskoj predionici. Obitelj je bila cijenjena u Glini.

Kaže da je Jovan otišao s obitelji iz straha.

- On nije bio u vojsci, nije nikada gledao tko je koje nacionalnosti. Imali su široki krug prijatelja i katolika i pravoslavaca. Nikad ni s kim ni ružnu riječ nisu progovorili. Jovan je bio jako vezan za kuću, dolazio je 20-ak puta, dok nije prošle godine preminuo. Njemu je sve to teško palo, obolio je nakon što je izgubio kuću. Tu tjeskobu, svu tu muku dugo je držao u sebi – kaže nam Radomir.

Ostavljena u izvrsnom stanju

On kaže da nije uopće znao da je župan Žinić u toj kući dok nije vidio na televiziji da on tamo živi. Za Žinića, kaže, ne može reći da ga zna kao dobrog čovjeka još od djetinjstva.

Pa se vraća na kuću.

- Znao sam da je netko privremeno useljen. To se tako radilo, pa je onda netko morao izaći, netko je ostao. Kako si tko stvori... - kaže Radomir koji zna da je Jovan kuću prodao državi.

Jovan se htio vratiti

Priča nam da se Jovan i htio vratiti, ali djeca su, kaže, našla prijatelje u Novom Sadu, počeli su tamo novi život, pa se zato obitelj nije vratila.

- Uh, to je kuća. Kao kapelu, kao crkvu su je uredili. Htjeli su da se ne stide kad netko dođe. Da bude prava, domaćinska kuća. Puno je ona veća od 107 kvadrata, imao je garažu, kat, kotlovnicu. Ma to je bila kuća u top stanju, za primjer u gradu. I Jovan ju je ostavio u izvrsnom stanju – kaže Radomir.

On i supruga su invalidi. On ima 900 kuna mirovine, ona 1300 kuna.

Rođak je, kaže, bio imućniji i cijenjen u gradu, a supruga je radila u ljekarni. Zato je mogao i napraviti tako kvalitetnu kuću. Stara kuća Radomira i Radojke raspala se u potresu. Ali su im pomogli dobri ljudi.

- Hvala svima, od Kutine, Zagreba, ma svim tim dobrim ljudima. Napravili su nam privremenu kuću od 30 kvadrata i u njoj smo sad. Samo još vodu treba uvesti, i to sređujemo - kaže nam Radomir. 

Najčitaniji članci