Obavijesti

News

Komentari 176

Bivšim učenicima je nakon 70 godina poslala svakom 750 kn

Bivšim učenicima je nakon 70 godina poslala svakom 750 kn
3

Jolanda Vecchietti (95) godinu i pol dana bila je učiteljica na Mljetu. Nikada nije zaboravila učenike, kojima je predavala od kraja 1941. do sredine 1943. godine

VIDEO

Sjećam se njihovog smijeha, riječi i pokreta. Tako su brzo učili da je bilo zadovoljstvo raditi s njima. Voljela sam ih kao da su moja vlastita djeca, rekla je Jolanda Vecchietti (95) iz talijanskog Trenta.

Dok se prisjećala svog života u Prožuri na otoku Mljetu za vrijeme Drugog svjetskog rata, Jolanda nije mogla suspregnuti suze.

- Vjerujem da me se taj dio života toliko dojmio jer sam bila mlada, neiskusna i ranjiva. Došla sam s talijanskom vojskom u nepoznato mjesto, daleko od svojih i kretala sam od nule. Očekivala sam da će mi biti teško i da ću patiti, a onda me tamošnje stanovništvo prigrlilo na najljepši mogući način - s nostalgijom je rekla Jolanda.

U mjesnoj je školi u Prožuri predavala od kraja 1941. do sredine 1943. godine. Imala je oko 30 učenika. Obožavali su je, baš kao i njihove obitelji. Na dan kada je napuštala Hrvatsku obećala im je da njihova veza nikada neće puknuti. Obećanje je održala vrativši se na Mljet 1965. godine, a onda još jednom 1989. godine.

'Teško da još negdje postoji jedna takva učiteljica'

Danas teško hoda i nije se odvažila na još jedno putovanje u Hrvatsku. Zbog toga je svojim bivšim učenicima odlučila poslati posebnu blagdansku čestitku. Uz najbolje želje u Novoj godini, svatko je od njih dobio i 750 kn.

- Teško je zamisliti da bi mogla postojati negdje u svijetu još jedna takva učiteljica. Cijelo mjesto je u šoku otkako su stigla njezina pisma. Dirnula nas je u srce po ne znam koji put u životu - rekao je Jolandin bivši učenik Antun Marković.

 Jolanda je 2006. godine izdala knjigu Diario dalmata u kojoj je opisala svoj život na otoku Mljetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...