News

Komentari 35

Bjegunac Mamić tužio Hrvatsku

Bjegunac Mamić tužio Hrvatsku

Državu je tužio zbog povrede prava na pravično suđenje i kršenje presumpcije nevinosti, a navode i nezakonito oduzimanje imovine supruge

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, Zdravko Mamić, koji je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, podnio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava, objavio je Telegram.

Tužbu su poslali Strasbourgu i očekuju da se utvrdi kako sudski postupak koji se vodio protiv njega nije bio pravedan. Državu je tužio zbog povrede prava na pravično suđenje i kršenje presumpcije nevinosti, a navode i nezakonito oduzimanje imovine supruge. 

Tužbu su podnijele odvjetnice Lidija Horvat i Sandra Marković, piše Telegram koji navodi Mamićeve argumente, a jedan od njih jest činjenica da su suci koji su vodili postupak protiv njega sada pod istragom zbog primanja mita. 

Mamić je tužbu podnio u zakonskom roku od šest mjeseci jer još spada u onu kategoriju po starom roku, rekao je  za RTL odvjetnik Veljko Miljević. Novi je, pojašnjava, od 1. veljače skraćen za četiri mjeseca. U konačnici, tužba je predana par dana prije isteka roka.

Ustavni sud mu je nedavno odbio tužbu uz obrazloženje da je sam korumpirao suce pa se ne može žaliti na pristranost jer ranije nije ništa protiv njih poduzeo. Sad u tužbi navodi da bi traženje izuzeća ranije bilo besmisleno. Kaže i kako je na korupciju ukazao prije pravomoćne presude, a ne nakon što je sve završeno. Navodi i da su suci u predmetu imali višestruke uloge, pa je kaže sudac Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac bio i član raspravnog vijeća, ali i kasnije sudac istrage u predmetu protiv Dejana Lovrena zbog sumnji u davanje lažnog iskaza.

Zamjera pravosuđu i što je postupak iz Zagreba prebačen u Osijek, što mu je, kaže, otežalo pripremanje obrane i sudjelovanje u postupku, a i višestruko udaljavanje iz zgrade suda u Osijeku smatra kršenjem prava na pristup sudu. Smatra da mu je uskraćeno i tzv. pravo na ravnopravnost oružja. Naime, sud je pročitao dvije tisuće dokumenata koje je priložio USKOK, te ispitao preko 90 USKOK-ovih svjedoka, dok je njemu, podsjeća u tužbi, većina dokaznih prijedloga odbijena, navodi Telegram.