News

Komentari 0

Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu dužnosnicima za veleizdaju

Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu dužnosnicima za veleizdaju

Bjelorusija, kojom vlada autokratski predsjednik Aleksandar Lukašenko, posljednja je zemlja u Europi u kojoj se još uvijek izriču smrtne kazne

Bjelorusija će proširiti svoj kazneni zakon kako bi omogućila uvođenje smrtne kazne državnim dužnosnicima i vojnim osobama zbog "veleizdaje".

Tu je odredbu usvojio parlament u Minsku, izvijestila je u utorak državna novinska agencija Belta.

Bjelorusija, kojom vlada autokratski predsjednik Aleksandar Lukašenko, posljednja je zemlja u Europi u kojoj se još uvijek izriču smrtne kazne.

Prošle godine proširili primjenu smrtne kazne

Prošle je godine zemlja izazvala međunarodne kritike zbog proširenja primjene smrtne kazne na pripremu terorističkih napada.

Ta je pak mjera usvojena kao odgovor na sabotažu željeznice koju su provodili bjeloruski aktivisti kako bi spriječili prijevoz ruskih postrojbi koje napadaju Ukrajinu.

Lukašenko je svoju zemlju stavio na raspolaganje Rusiji kao bazu za početak vojne operacije protiv Ukrajine.

Tisuće zarobljenih zbog političkih razloga

Bjelorusija do sada nije aktivno sudjelovala u borbama, ali nedavno stvaranje združenih snaga potaknulo je nagađanja da će Moskva izvršiti pritisak na Minsk da se pridruži njezinim ofenzivnim operacijama.

Tisuće ljudi zatvoreno je u Bjelorusiji iz političkih razloga otkako je Lukašenko slomio prosvjedni pokret u jesen 2020. nakon predsjedničkih izbora koje oporba i Zapad smatraju namještenima.

Najčitaniji članci