News

Komentari 0

Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za "pokušaj terorističkog čina"

Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za "pokušaj terorističkog čina"

Bjelorusija je u svoj kazneni zakon uvela i smrtnu kaznu za "pokušaj počinjenja terorističkog čina", prenose u srijedu ruske agencije

"Predsjednik Aleksandar Lukašenko je potpisao zakon koji predviđa smertnu kaznu za pokušaj izvršenja terorističkog čina", javlja RIa Novosti, a prenosi AFP.

Agencija podsjeća da se smrtna kazna do sada primjenjivala samo na osobe koje su počinile teroristički napad te da su na meti novog zakona prvenstveno oporbenjaci, među kojima je i čelnica oporbe Svetlana Tihanovska, trenutno u egzilu.

Krajem travnja bjeloruski zastupnici usvojili su u dva čitanja prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona koji nudi mogućnost smrtne kazne u slučaju pokušaja terorističkih napada.

Tiskovna služba donjeg doma parlamenta naglasila je da je "nacrt zakona pripremljen kako bi se odvratili destruktivni elementi, kao i kako bi se pokazala odlučna borba države protiv terorističkih aktivnosti".

U Bjelorusiji, da bi zakon stupio na snagu, moraju ga odobriti oba doma parlamenta i potpisati predsjednik.

Od masovnih prosvjeda 2020. protiv autoritarne vladavine Lukašenka, koji je na vlasti od 1994., brojni članovi oporbe su uhićeni i optuženi za pokušaj ili pripremu terorističkog čina.

Bjelorusija je posljednja zemlja u Europi koja primjenjuje smrtnu kaznu, a izvršava se strijeljanjem.

Najčitaniji članci