Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
62 komentara

Blago iz Cibala: Na srebrnom posuđu su otkrili ime majstora

Arheolozi pretpostavljaju kako će nakon restauracije, koja će se obaviti u Zagrebu, otkriti i ime vlasnika srebrnog posuđa koje je po količini bogatije od Seusova blaga

Goran Fabrežar/PIXSELL
Foto: Goran Fabrežar/PIXSELL

Čista sirovina, dakle srebro, od koje se napravilo posuđe i pribor za jelo vrijedi između 150.000 i 200.000 kuna. Kad se restaurira sve pronađene predmete, njihova vrijednost će uistinu biti neprocjenjiva. Zasad se može reći da je "Blago iz Cibala" dosad najveća ostava ikad pronađena u Hrvatskoj, rekli su na konferenciji za novinare u Gradskom muzeju u Vinkovcima na kojoj se javnosti predstavio senzacionalan arheološki nalaz iskopan prije nekoliko dana pored bivše robne kuće Nama u središtu Vinkovaca.

Prema prvim podacima, arheolozi tvrtke Geoarheo ostavu s luksuznim srebrnim posuđem, za koje pretpostavljaju da potječe iz 4. stoljeća, pronašli su "u rimskom sloju na dubini od 0,70 metara" tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja. Na jednoj od najluksuznijih posuda očuvao se i natpis koji otkriva ime majstora koji je izradio posude - Antonije Aquilla. 

Arheolozi pretpostavljaju da će nakon restauracije, koja će se obaviti u Zagrebu, otkriti i ime vlasnika srebrnog posuđa koje teži više od 30 kilograma i koje je po količini bogatije od Seusova blaga.

Vlasnici su davali majstorima nalog da se na posuđu ureže i njihovo ime, ali i kletva onima koji bi ga odlučili ukrasti, kažu arheolozi.

"Blago iz Cibala", kako su prozvali najnoviji arheološki nalaz iz središta Vinkovaca, već se smatra jednim od najvažnijih uopće arheoloških otkrića na području Hrvatske te krunom svih dosadašnjih istraživanja na istoku Hrvatske.

Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture, arheološko otkriće je nazvao "nalazom sreće", pogotovo u kontekstu građevinskih radova koji su bili na tom mjestu.

- Ostava je bila doslovno uz temelje robne kuće koja se tu izgradila i možemo biti presretni što smo ovo našli - rekao je Šime Vrkić, arheolog iz Zadra koji je prvi otkrio sakriveno blago. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message