Obavijesti

News

Komentari 1

Blagojević: 'Priziv savjesti u Hrvatskoj nije adekvatno reguliran, no postoji rješenje'

Blagojević: 'Priziv savjesti u Hrvatskoj  nije adekvatno reguliran, no postoji rješenje'

Može se riješiti na različite načine, ali da moramo imati u vidu da pravo na priziv savjesti nije apsolutno pravo. Ono je itekako ograničeno, odnosno može biti ograničeno prije svega glede slučaja hitnosti

VIDEO

Profesorica s Katedre ustavnog i europskog prava s osječkog Pravnog fakulteta Anita Blagojević gostovala je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' te je naglasila kako u Hrvatskoj postoji veliki problem u praksi glede priziva savjesti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Videovijesti 6.5.2022. VIDEO

- Već duže vrijeme mi se borimo da je taj priziv savjesti neadekvatno reguliran, podreguliran. Drugo pogrešno se primjenjuje. Imamo problem i u zakonskom okviru i pogrešnoj primjeni priziva savjesti, jer nije normalna situacija da netko poslije dvadeset ili trideset godina svoje prakse uloži proziv savjesti, a ne u samom trenutku zaposlenja - rekla je Blagojević, koja smatra da uz dva glavna problema postoji i još jedan problem, a to je da ne postoji odgovornost i za jedno i za drugo područje.

Ćorušić: Feticid je ubojstvo ploda, ali brutalan i neugodan čin. Benčić: Fetus nije osoba
Ćorušić: Feticid je ubojstvo ploda, ali brutalan i neugodan čin. Benčić: Fetus nije osoba- Problem je i taj da je taj problem u Hrvatskoj prisutan već duže vrijeme i da se stavlja pod tepih. O kojemu se ne govori, koji je javna tajna. Morao se dogoditi jedan ovakav težak i tragičan slučaj da svi kažu - car je gol. A to znači moraju se organizirati prosvjedi da bi profunkcionirale stvari institucionalno i pravno - rekla je profesorica u emisiji, te dodala da pravo na pobačaj i pravo na priziv savjesti su dva prava koja su zajamčena u našem ustavnom poretku. Ta dva prava jedno drugo ne isključuju u organiziranim državama. Problem nastaje kada se daje prednost jednom pravu u odnosu na drugo. 

Blagojević smatra da je to problem koji se može riješiti na različite načine, ali da moramo imati u vidu da pravo na priziv savjesti nije apsolutno pravo. Ono je itekako ograničeno, odnosno može biti ograničeno prije svega glede slučaja hitnosti. A osim toga, tako je određeno i u sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava. Ali to ne znači da se ne mogu naći rješenja u novom zakona.

Baš svaka žena od sustava mora dobiti ono što joj jamči zakon
Baš svaka žena od sustava mora dobiti ono što joj jamči zakon

- Zakon se može regulirati tako da se ustroji registar prizivatelji savjesti. Može se regulirati tako da se predvidi proceduralni hodogram vezan za obavještavanje poslodavca, odnosno klijentica. Mogu se predvidjeti odgovarajuće kazne za sankcioniranje onih, koji su zaduženi za to da vode računa o tome da se u određenoj javnozdravstvenoj ustanovi, a koju svi mi financiramo, omogući ostvarivanju prava koje imamo. Može se organizirati i po postojećem zakonskom okviru da uprave bolnica vode računa da ako imaju situaciju da se sto posto ulaže priziv savjesti, da se omogući druga osoba, drugi liječnik, koji će doći u tu instituciju ili se pacijentica uputi u drugu instituciju u kojoj se ne ulaže priziv savjesti - poručila je Blagojević te konstatirala da postoji niz rješenja, ali treba postojati volja da se ta rješenja provode.

Odvjetnica Mirele Čavajde: 'Beroš laže, rekao je stvari koje u našem zakonu uopće ne pišu'
Odvjetnica Mirele Čavajde: 'Beroš laže, rekao je stvari koje u našem zakonu uopće ne pišu'

Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna je u emisiji rekla kako slučaj Mirele Čavajde ne može dobit svoj epilog, jer ova situacija je samo početak otpora građanske Hrvatske, koji vjeruju da sve žene imaju ustavna prava.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje