Obavijesti

News

Komentari 0

'Blinken se miješa u unutarnje poslove izjavom o Tiananmenu'

'Blinken se miješa u unutarnje poslove izjavom o Tiananmenu'

Na današnji dan 32. je obljetnica je od nasilnog slamanja masovnih prodemokratskih prosvjeda na pekinškom Trgu Tiananmen, koje je u krvi ugušila Narodnooslobodilačka armija Kine usmrtivši nekoliko stotina ljudi.

VIDEO

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u petak da Kina odbacuje komentare američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena o godišnjici masakra na pekinškom Trgu Tiananmen kao jer smatra da je to "miješanje u unutarnje poslove".

- Blinkenovo priopćenje predstavlja uplitanje u kineske unutrašnje poslove - rekao je Wang na redovnoj konferenciji za medije.

Na današnji dan 32. je obljetnica je od nasilnog slamanja masovnih prodemokratskih prosvjeda na pekinškom Trgu Tiananmen, koje je u krvi ugušila Narodnooslobodilačka armija Kine usmrtivši nekoliko stotina ljudi. Desetljeća nakon brutalno gušenja prosvjeda obitelji žrtava od čelnika zemlje još uvijek zahtijevaju da priznaju istinu vezanu uz masakr.

- Četvrtog lipnja je 32. godišnjica krvavog gušenja prosvjeda koje je provela Narodna Republika Kina na trgu Tiananmen, usmrtivši tisuće prosvjednika koji su samo pozivali da se njihova prava i slobode poštuju. Ljudska prava su univerzalna, a sve vlade ih moraju štititi i promicati - objavio je državni tajnik Blinken na Twitteru.

Stotine tisuća ljudi tjednima su prosvjedovale pozivajući na demokraciju i slobodu te se protiveći korupciji. Na Tiananmen trgu, 4. lipnja 1989. godine, studenti su započeli štrajk glađu, dok je borba za moć paralizirala kinesko vodstvo. Reformistički partijski čelnik Zhao Ziyang iskazivao je naklonost prema studentima, no naposljetku su prevladali čelnici tvrde linije i Deng Xiaoping, koji je pozvao vojsku da se uključi. Još uvijek nije poznat točan broj ubijenih. Tisuće su ozlijeđene i uhićene. 

Rođaci koji su povezani mrežom "Majke Tiananmena" zahtijevaju "istinu, kompenzaciju i odgovornost", navodi se u otvorenom pismu koje je u petak objavila organizacija Human Rights in China (HRiC)  obilježavajući godišnjicu ovog događaja.

- Trideset i dvije godine kasnije, i dalje ne vidimo nikakvih službenih pokušaja da se razotkriju informacije o krvoproliću, a ubojstva iz lipnja 1989. godine ostaju tabu za vladu - navodi u pismu.

Obitelji traže dijalog s vladom. Za početak, žele da se objave imena poginulih. Kinesko vodstvo nikad nije odgovorilo na pozive obitelji.

Bdijenje prekinuto

Organizatorica bdijenja u Hong Kongu, aktivistica Chow Hang-Tug, uhićena je u petak ujutro zbog sumnje da je, iako je policija zabranila obilježavanje pozivajući se na pandemiju koronavirusa, promicala održavanje zabranjenog bdijenja uz svijeće, izvjestio je list South China Morning Post pozivajući se na policijske izvore. Policija je upozorila da bi svatko tko prekrši zabrani mogao dobiti pet godina zatvora i još jednu godinu za objavljivanje događaja. Bdijenjem je željela obilježiti godišnjicu brutalnog masakra i stradanja žrtava represije na pekinškom Trgu Tiananmen, uhićena je, izvijestili su u petak lokalni mediji. Ove je godine bdijenje otkazano drugi put zaredom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava