News

Komentari 3

Blinken upozorio UN: 'Samo će trajan mir prekinuti ovaj rat u Ukrajini. Nemojte se zavaravati'

Blinken upozorio UN: 'Samo će trajan mir prekinuti ovaj rat u Ukrajini. Nemojte se zavaravati'

Da mir bude pravedan on mora sadržavati principe koji su u srži Povelje UN-a: suverenitet, teritorijalni integritet, neovisnost. Da mir bude trajan on mora osigurati da se Rusija ne može samo odmoriti, naoružati i ponovno pokrenuti rat za par mjeseci ili par godina, rekao je

Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da se ne zavarava pozivima na privremeni ili bezuvjetni prekid vatre u Ukrajini, rekavši da samo "pravedan i trajan" mir neće omogućiti Rusiji da se oporavi, naoruža i nastavi agresiju.

"Da mir bude pravedan on mora sadržavati principe koji su u srži Povelje UN-a: suverenitet, teritorijalni integritet, neovisnost. Da mir bude trajan on mora osigurati da se Rusija ne može samo odmoriti, naoružati i ponovno pokrenuti rat za par mjeseci ili par godina", kazao je američki šef diplomacije 15-članom Vijeću koje se sastalo na godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu.

Blinkenovo upozorenje stiglo je samo nekoliko sati nakon što je Kina pozvala na prekid neprijateljstava u sklopu plana od 12 točaka koji većinom ponavlja ono što Peking govori od početka onog što Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

"Svaki mir koji legitimizira nasilno rusko otimanje zemlje oslabit će Povelju (UN-a) i potencijalnim agresorima poslati poruku da mogu izvršiti invaziju na zemlje i izvući se s tim", rekao je američki šef diplomacije.

Opća skupština UN-a u četvrtak je velikom većinom glasala za rezoluciju koja poziva Rusiju da povuče vojsku iz Ukrajine i na "sveobuhvatan, pravedan i trajan mir" u skladu s temeljnom Poveljom UN-a.

Optužbe Kini

"Nijedan član ovog Vijeća ne bi trebao pozivati na mir dok podupire ruski rat protiv Ukrajine i Povelje UN-a", rekao je Blinken koji je optužio Kinu da razmatra opskrbu Rusije naoružanjem i upozorio Peking da to ne čini.

Zapadne sile opskrbile su Ukrajinu milijardama dolara vrijednim naoružanjem od početka invazije. Kina je u četvrtak Općoj skupštini rekla da "slanje oružja neće donijeti mir" u Ukrajini.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je Vijeću sigurnosti rekao da svaki novi mirovni prijedlog treba biti usklađen sa zahtjevima Opće skupštine.

Vijeće sigurnosti održalo je na desetke sastanaka o Ukrajini u protekloj godini, ali nije moglo donijeti nikakvu mjeru jer Rusija kao stalna članica ima pravo veta.

Najčitaniji članci