Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Blok: Hrvatska će se znati nositi s predsjedanjem EU-om

Hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman zamolio je nizozemskog šefa diplomacije Bloka za podršku za ulazak RH u šengenski prostor, eurozonu i pristupanje OECD-u

Informal meeting of EU foreign ministers in Helsinki, Finland
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

Nizozemski šef diplomacije Stef Blok u srijedu je u Zagrebu kazao da je predsjedanje Europskom unijom zahtjevna i odgovorna zadaća s kojom će se RH znati nositi. 

Hrvatska 1. siječnja preuzima polugodišnje predsjedanje EU-om. 

"Drago mi je da sam ovdje u vrlo važnom trenutku, prije prvog hrvatskog predsjedanja EU-om", kazao je ministar čija je zemlja predsjedala Unijom u prvom dijelu 2016. godine.

Zato znamo koliko je to zahtjevno i odgovorno i "stoga želimo našim hrvatskim kolegama produktivno predsjedanje i veselimo se suradnji", rekao je Blok nakon sastanka sa svojim hrvatskim domaćinom Gordanom Grlićem Radmanom na Zrinjevcu. 

"Mi vjerujemo u hrvatsko predsjedanje", naglasio je Blok.

Nizozemsku su zanimali naglasci hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, rekao je Grlić Radman i dodao da je Blok posebno pozdravio to što Hrvatska kani raditi na jačanju gospodarske i infrastrukturne povezanosti između država članica te zauzeti se za jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a.

Poziv nizozemskim investitorima

Ministri su suglasni da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i prijateljski, u znaku kontinuiranog dijaloga. 

"Nizozemska je značajni trgovinski, gospodarski partner, drugi strani investitor u Hrvatskoj. Mogućnosti uvijek postoje kako bismo dodatno ojačali gospodarsku suradnju, investicije, osobito u području pomorstva, kreativnih industrija, urbanizma i održivog razvoja te također inovacija i prijevoza", rekao je Grlić Radman. 

Dodao je kako hrvatska vlada sustavno poboljšava poslovnu investicijsku klimu u zemlji te da su preko ministra Bloka nizozemski investitori pozvani na daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Blok smatra da su odnosi dviju zemalja izvrsni i na kulturnom i gospodarskom planu.

Pola milijuna nizozemskih turista posjećuje Hrvatsku svake godine.

Grlić Radman zamolio je Bloka za podršku za ulazak RH u šengenski prostor, eurozonu i pristupanje OECD-u.

Blok misli da je Hrvatska ispunila svoje zadaće za šengensku zonu. "Ali usred smo procesa u kojem Europska komisija treba objaviti procjenu pa ćemo je pričekati", kazao je.

Nizozemskog ministra primit će poslijepodne premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message