Obavijesti

News

Komentari 13

Boeing 777 nije prvi: Još osam aviona misteriozno je nestalo

Boeing 777 nije prvi: Još osam aviona misteriozno je nestalo
2

Neke od nestalih zrakoplova pronašli su slučajno nakon više desetljeća, a sudbina nekolicine se još ne zna. Ovo je osam letova čiji su nestanci zaintrigirali javnost

VIDEO

Boeing 777 leta MH370 Malaysia Airlinesa, čiji su dijelovi krila pronađeni na otoku Reunion 16 mjeseci nakon nestanka, nije prvi koji je misteriozno nestao. Za nekima se tragalo desetljećima, a neki još uvijek nisu pronađeni. Ovo je osam letova čiji su nestanci zaintrigirali javnost.

Let 447 Air Francea 2009.

Airbus A330 je poletio iz Rio de Janeira prema Parizu 31. ožujka 2009. i samo nekoliko sati poslije toga nestao je iznad Atlantskog oceana. Posljednja zabilježena pozicija bila je udaljena do dana dana plovidbe brodom od najbliže luke. 

Olupinu i većinu tijela pronašli su tek nakon dvije godine. Svih 228 putnika je poginulo. 

Francuske vlasti su 2012. kazale kako su ledeni kristali omeli sustav koji je određivao brzinu zrakoplova zbog čega se isključio autopilot, a zrakoplov se strmoglavio u more. 

Boeing 727 2003.

Iz angolske Luande Boeing 727 nestao je prije 11 godina. Poletio je s aerodroma 25. travnja. 2003. i trebao je stići u Burkinu Faso, no još mu ni danas nema ni traga. Nije sigurno ni koliko je ljudi bilo u zrakoplovu. Prema nekim izvešćima u avionu je bio samo inžinjer leta  Ben Charles Padilla, dok neki tvrde da je u letjelici bilo troje ljudi. 

Let 990 EgyptAira 1999.

Boeing 767 prije 15 godina srušio se u Atlatnsti ocean pored obale Massachusettsa na svom putu od Kaira prema New Yorku. 

Iako su kasnije u oceanu pronašli dijelove aviona, razlozi pada još nisu potpuno jasni. Egipatke vlasti tvrde da je riječ o tehničkom kvaru, a neki tvrde da se radi o mogućem samoubojstvu kopilota ili pilota koji je sa sobom u smrt poveo još 216 ljudi.

Let 800 TWA 1996.

Zrakoplov koji je iz New Yorka krenuo prema Parizu eksplodirao je u zraku kratko nakon polijetanja. Poginulo je 230 ljudi. Svjedoci kažu da su vidjeli liniju svjetla i zatim vatrenu kuglu.

Službeni razlog nesreće je kratki spoj na električnim instalacijama zbog čega je eksplodirao spremnik s gorivom.  No, to nije ušutkalo teoretičare zavjere koji smatraju da se radi o terorističkom napadu raketom.

British Stardust 1947.

Britanska letjelica nestala je u argentinskim Andama 2. kolovoza prije 67 godina nakon polijetanja iz Buenos Airesa. Odredište leta bio je Čile. 

Više od 50 godina potraga za ovim avionom nije davala nikakve rezultate, no 2000. olupine zrakolova pornađene su zakopane duboko u glečeru. Stradalo je 11 ljudi.

S obzirom na to da je potraga za avionom trajala više od pola stoljeća javile su se i teorije zavjere da su let oteli vanzemaljci, a posljednja riječ koju je posada poslala Morseovom abecedom je "STENDEC" i njezino značenje još nije poznato.

Let 19 mornaričkih bombardera 1945.

U ovom slučaju ne radi se o jednom zrakoplovu nego o pet bombardera koji su nestali pored Floride 5. prosinca 1945. 

Jednim zrakoplovom upravljao je instruktor leta, a u ostalih četiri sjedili su redom iskusni piloti. Posljednji podaci pokazju da se instruktor izgubio, a s njim i svi ostali, kada su mu prestali raditi kompasi, a radio-veza se prekinula prije nego li je utvrđeno u čemu je problem. 

Zanimljivo je da je nestao i avion koji ih je otišao tražiti kao i patrolni zrakoplov koji je poletio istoga dana. 

Svi su nestali u Bermudskom trokutu.

Britanski borac 1942.

Zalutali britanski borbeni avion srušio se u Saharu 28. lipnja 1942. i nestao na 70 godina. 

Radnik naftne kompanije pronašao ga je prije dvije godine u neobično dobrom stanju. Trup, krila, rep i kokpit su bili gotovo netaknuti. 

Amelia Earhart 1937. 

Možda najpoznatiji misteriozni nestnak je onaj Amelie Earhart koja je željela biti prva žena koja će preletjeti svijet i skoro je uspjela u svom naumu. 

Ostalo joj je još samo oko 11.000 kilometara do kraja puta kada se u svom dvomotorcu Lockhead Electri morala spustiti na otok Howland usred Tihog oceana gdje je izgubila radijski signal. Više se nije čulo za nju ni njezinog navigatora Freda Noonana.

SAD je pokrenuo opsežnu potragu za njom, no nakon pretraženih 250.000 kvadratnih metara i potrošenih 4 milijuna dolara, odustali su. 

Wikipedia

Izvor CNN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina