Obavijesti

News

Komentari 372

Bogati prolaze bolje: "Uvjetna kazna je sramota za državu!"

Bogati prolaze bolje: "Uvjetna kazna je sramota za državu!"
4

Tomislav Horvatinčić je 1980-ih usmrtio dvoje ljudi u prometu. Rehabilitiran je pa je Općinski sud u Šibeniku kao olakotnu okolnost uzeo u obzir to što nije kažnjavan

VIDEO

Nepravomoćna presuda sutkinje Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe od 20 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine izazvala je zgražanje. “Sramota za državu”, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Građani su zgroženi činjenicom da je sutkinja kao jednu od olakotnih okolnosti kod izricanja presude Tomislavu Horvatinčiću za usmrćivanje dvoje talijanskih nautičara navela i njegovu neosuđivanost te je dobio uvjetnu kaznu, a već je dva puta u prometnim nesrećama usmrtio ljude.

No nakon izdržane kazne za osuđene osobe nakon zakonom propisanog roka nastupa rehabilitacija i sud je dužan kod odmjeravanja kazne u takvim slučajevima voditi takvu osobu kao da nije kažnjavana. Koji će Županijski sud razmotriti žalbe Horvatinčićevih branitelja i tužiteljstva, odredit će kompjutorski program na temelju podataka o slobodnim kapacitetima sudova. 

Bogati si mogu priuštiti boljeg odvjetnika

Dio građana uvjeren je da bogati u suđenjima za prometne nesreće prolaze znatno bolje od “normalnih” građana.

- Građani su u pravu. Bogati na sudu prolaze bolje. Zašto? Ne zato što potplaćuju suce, kako to neki građani misle, nego samo zato što si mogu priuštiti boljeg branitelja - tvrdi iskusni zagrebački odvjetnik.

Naime, tužiteljstvo ima jače oružje. Iza njih je cijela mašinerija, vještaci itd. Ako optuženi nema novca, ne može si priuštiti i platiti svoja vještačenja te svoje istražitelje. Također, ako čovjek nema novca pa dobije odvjetnika po službenoj dužnosti, koji je nemotiviran jer će ga država platiti tek za godinu dana, jasno je, tvrdi, da bogati bolje prolaze na sudu. 

Polovica vozača koji skrive smrt izvuku se s uvjetnom

Prema podacima Udruge obitelji žrtava stradalih u prometu do 2011. godine, prosječna pravomoćna izrečena kazna za vozače koji su skrivili smrt jedne ili više osoba iznosila je godinu i dva mjeseca. Potom se povisila te je prije nekoliko godina iznosila tri godine i četiri mjeseca. 

No članovi Udruge posebno su ogorčeni što se, prema njihovoj procjeni, više od pola vozača koji su izazvali prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom “izvuče” samo s uvjetnim kaznama. Prema podacima Udruge obitelji žrtava stradalih u prometu, na zatvorske kazne osuđuju se uglavnom oni koji su nesreću počinili pod alkoholom ili opijatima. Oni čine više od 85 posto onih koji su u zatvoru zbog prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom. 

Drugim riječima, na obveznu zatvorsku kaznu teško će biti osuđen onaj tko nije bio pod utjecajem alkohola ili opijata ili onaj koji nije drastično prekoračio brzinu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 372
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa