Obavijesti

News

Komentari 25

Bolje je vagati sam: Na posudi piše kilogram, ali ima manje...

Bolje je vagati sam: Na posudi piše kilogram, ali ima manje...
9

Najprije smo vagali cijelo pakiranje, što se vidi na fotografijama. U prvi tren činilo se da je većina pakiranja u redu. No kad smo izvagali bez ambalaže, u osam pakiranja bilo je manje

VIDEO

U pojedinim pakiranjima ne samo da nema dovoljno voća nego ga dovoljno nema ni kad se važe s ambalažom. Kivija je 8,65 posto manje, a na deklaraciji piše neto 1000 grama te tri posto više ili manje.

- To je potencijalno nepoštena poslovna praksa, jedna od 31 s crne liste EU. Trebali bi inspektori nenajavljeno otići u nadzor i naslijepo uzeti uzorke. Nije u redu da trgovci i proizvođači prebacuju krivnju jer kad netko plati kaznu do 100.000 kuna, više mu neće pasti na pamet stavljati manje u pakiranja - rekao je Ilija Rkman, dopredsjednik društva Potrošač.

Dodaje kako prebacivanje krivnje potvrđuje da nepoštena poslovna praksa postoji. Naime, kad bi trgovce pitali o manjku u pakiranjima, krivnju bi prebacili na one koji pakiraju voće i povrće. Kad bi pitali dobavljače, oni bi tvrdili da je voće i povrće izgubilo na težini jer su ga trgovci loše skladištili.

- Ambalaža ne smije dovoditi kupca u zabludu. Svi računamo, kad kupujemo kilogram nečega, da je to neto i da ćemo dobiti koliko i platimo. Vaganje proizvoda s ambalažom trgovcu je zapravo dodatni profit - dodao je Rkman.

Savjetuje da sami iz hrpe odaberemo voće i povrće koje nam odgovara te izvažemo u vrećici koja nema ni pola grama. Tad ćemo dobiti koliko smo i platili.

Kad smo u utorak kupovali pakirano voće i povrće, iznenadio nas je postupak blagajnice. Naime, u Plodinama smo uzeli pakiranje jabuka na plastičnom podlošku. Pitali smo prodavačicu na odjelu voća treba li to vagati i odgovorila je kako ne treba. No na blagajni je blagajnica pitala zašto jabuke nismo vagali i otišla ih izvagati.

Na polici je pisala cijena 10,99 kuna. Jabuke su imale 1032 grama, što je 11,34 kune. No kad smo izvagali bez posude i omota, jabuka je bilo 1012,5 grama, 1,89 posto manje no što smo platili. U cijeni jabuka platili smo i 17,1 gram plastičnog podloška.

 

 Izvagali smo i ostalu ambalažu voća i povrća koje smo kupili u raznim trgovačkim centrima. Imala je između 10,9 i 22,5 grama.

Voće i povrće vagali smo na preciznoj vagi kakve se koriste za vaganje pošiljaka u pošti, a posudili smo je iz našeg otpremnog ureda. Vagali smo odmah po dolasku u redakciju kako kupljeno ne bi imalo prilike izgubiti na masi jer je “loše skladišteno”.


Najprije smo vagali cijelo pakiranje, što se vidi na fotografijama. U prvi tren činilo se da je većina pakiranja u redu. No kad smo izvagali bez ambalaže, u osam pakiranja bilo je manje.

U tri od njih manje je bilo za manje od jedan posto. Koktel rajčica bilo je 2,5 posto više, plosnatih nektarina 3,34 posto, a zelenih jabuka 15,8 posto više.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)